Sananvapaus ei toteudu Tunisin WSIS-kokouksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sananvapaus ei toteudu Tunisin WSIS-kokouksessa

YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksen WSIS:in toinen osa käynnistyy tänään Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. Kokouksen käynnistyessä näyttää siltä, että huoli Tunisian valinnasta kokouspaikaksi maan heikon ihmisoikeus- ja sanavapaustilanteen vuoksi on ollut aiheellista.

YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksen (WSIS - Word Summit on the Information Society) toinen osa käynnistyy tänään Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. Koko WSIS-prosessin ajan on kyseenalaistettu Tunisin valinta huippukokouksen järjestäjäksi Tunisian heikon ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteen vuoksi.

Kokouksen käynnistyessä näyttää siltä, että huoli on ollut aiheellista. Tunisin huippukokoukselle valmistellussa Tunis Commitment-asiakirjassa todetaan: “Tunnustamme, että sananvapaus ja vapaa tiedonvälitys, ajatukset ja tieto ovat tietoyhteiskunnan perusedellytyksiä ja ne hyödyttävät kehitystä”.

Näyttää kuitenkin siltä, että vapaa tiedonvälitys ei toteudu edes Tunisin huippukokouksessa. Kansainvälinen journalistiliitto (IFJ) on raportoinut hyökkäyksestä belgialaista TV-ryhmää vastaan huippukokouksen alla.

Belgian ranskan kielisen yleisradioyhtiön RTBF:n toimittajat Marianne Klaric ja Jean-Jacques Mathi sekä ihmisoikeusjuristi Radia Nasraoui olivat 13. marraskuuta haastattelemassa tunisialaisia kansalaisjärjestöaktivisteja, jotka olivat järjestäneet oheistapahtuman ennen huippukokousta.

Haastattelun aikana tunisialaiset turvamiehet piirittivät TV-ryhmän, anastivat kameran ja takavarikoivat videokasetin. Turvamiehet myös estivät oheistapahtuman järjestämisen.

Toinen konkreettinen osoitus sananvapauden ongelmallisuudesta Tunisin huippukokouksen järjestäjille on se, että Tunisiassa on estetty pääsy kansalaisyhteiskunnan oman huippukokouksen Citizens' Summit on the Information Society (CSIS) verkkopalveluun, http://citizens-summit.org. Verkkopalveluun pääsee vain WSIS-kokouksen lehdistökeskuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia