Salametsästyksen epäillään rahoittavan terrorismia Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Salametsästyksen epäillään rahoittavan terrorismia Afrikassa

Vastatoimiksi esitetään niin sotilasoperaatioita kuin kuluttajavalistustakin.

(IPS) -- Somaliassa toimiva islamistinen al-Shabaab ja ugandalainen Herran vastarinta-armeija (LRA) kuuluvat afrikkalaisiin aseryhmiin, joiden toimintaa rahoitetaan osin laittomalla villieläinkaupalla.

Washingtonissa toimiva ajatushautomo Stimson Centre on havainnut salametsästyksen ja terrorismin kytköksen vahvistuneen.

Viime keväänä Keniassa tehty selvitys osoittaa, että villieläinten salapyynnin kiihtyminen osui yksiin sen kanssa, että kansainvälisten rikollis- ja terroristijärjestöjen toiminta alueella on lisääntynyt.

"Se on haaste sekä luonnonsuojelulle että turvallisuudelle ja vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa", pohtii Stimsonin raportin laatinut Jonah Bergenas.

Yhdysvaltain Afrikan-joukkoja viime huhtikuuhun asti johtanut kenraali Carter Ham puolestaan ehdottaa miehittämättömien lennokkien valjastamista salametsästäjäjahtiin.

Miljardien bisnestä

Stimsonin raportin mukaan salametsästys on vuositasolla 14 miljardin euron bisnestä, joka ulottuu Afrikasta Itä-Aasiaan ja länsimaihin. Tärkein ostaja on Kiina.

Vuosina 2012 ja 2013 tapettiin yhteensä liki 60 000 norsua ja 1 600 sarvikuonoa syöksyhampaiden ja sarvien takia. Sarvijauheesta maksetaan mustassa pörssissä enemmän kuin kullasta tai platinasta.

Hinta tekee kaupasta vastustamattoman houkuttavaa, muistuttaa yhdysvaltalaisen Elephant Action League -suojelujärjestön toiminnanjohtaja Andrea Crosta.

"Yksi ääripää on köyhä paikallisen heimon jäsen, jolla ei ole työtä eikä rahaa. Toisessa päässä ovat järjestäytyneet rikollisliigat, joilla on rahaa ja aseita ja mahdollisuus lahjoa riistanvartijat."

Crostan mukaan afrikkalainen voi ansaita parilla syöksyhampaita usean vuoden palkkaa vastaavan summan. "Hän tietää, että se on väärin, mutta houkutus voi olla ylivoimainen työttömälle, jolla on iso perhe ruokittavana."

Vertaus veritimantteihin

Crosta ja kumppanit tutkivat salametsästystä Itä-Afrikassa vuosina 2010-2012. He havaitsivat, että norsunluuta virtasi Somaliaan säännöllisesti 1-3 tonnia kuukaudessa. Myöhemmin ilmeni, että toimintaa pyöritti al-Shabaab.

Salametsästyksen haitoista pitäisi kampanjoida samaan tapaan kuin sota-alueilla tuotettujen veritimanttien, sanoo WildAid-järjestön johtaja Peter Knights.

"Kuluttajien on saatava tietää, että tuotteita ei ole hankittu luonnollisesti kuolleista eläimistä ja että heidän ostoksensa ruokkivat toimintaa, jossa kuolee myös ihmisiä."

Kiina teki tammikuussa merkittävän eleen tuhoamalla useita tonneja norsunluuta. Yhdysvallat toimi samoin marraskuussa. Crosta muistuttaa, ettei se vielä riitä lopettamaan kauppaa.

Maailman johtajat pohtivat laitonta eläinkauppaa Lontoon huippukokouksessa 12.–13. helmikuuta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia