Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venezuelan demokraattiselle oppositiolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venezuelan demokraattiselle oppositiolle

Venezuelan valtapuolue on järjestelmällisesti kaventanut mahdollisuuksia ylläpitää oikeusvaltiota ja perustuslaillista järjestystä, toteaa Euroopan parlamentti Saharov-palkintoperusteluissaan.

Venezuelan lippu

Saharov-palkinto myönnetään tänä vuonna Venezuelan oppositiolle. Kuva: Joseph Remedor / CC BY-SA 2.0.

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.

Palkinto myönnetään vuosittain järjestölle tai henkilölle, joka on puolustanut ihmisoikeuksia ja muita perusvapauksia. Palkinnon rahallinen arvo on 50 000 euroa.

Venezuela on syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Presidentti Nicolas Maduron johtama hallitus on ottanut käyttöön kovat otteet käyttöön toisinajattelijoita kohtaan. Hallituksen vastaisten mielenosoitusten yhteydessä on tänä vuonna pidätetty tuhansia ihmisiä ja toistasataa opposition edustajaa on kuollut. Maa on ajautunut myös humanitaariseen kriisin.

Europarlamentti myöntää palkinnon maan poliittisille vangeille sekä kansalliskokoukselle, jonka lainsäädäntövalta siirrettiin maaliskuussa korkeimmalle oikeudelle.

”Valtapuolue on järjestelmällisesti kaventanut mahdollisuuksia ylläpitää oikeusvaltiota ja perustuslaillista järjestystä”, se toteaa perusteluissa.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Viime vuonna palkinnon saivat ääriliike Isisin kaappaamat jesidinaiset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia