Saharan salakuljettajat siirtyvät yhä vaarallisemmille reiteille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saharan salakuljettajat siirtyvät yhä vaarallisemmille reiteille

EU:n ja Nigerin viranomaisten vastatoimet ovat saaneet salakuljettajat siirtämään reittejään, varoittaa kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Agadezin kaupunki Nigerissä

IOM:n pelastamat siirtolaiset saatetaan Agadezin kaupungin kautta eteenpäin. Kuva: willemstom / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0.

Nigerissä toimivat salakuljettajat näyttävät siirtyneen riskialttiimmille reiteille tänä vuonna, sanoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM).

Nigeriin on saapunut tänä vuonna yli 60 000 siirtolaista, mutta vain puolet on siirtynyt eteenpäin kahdella IOM:n tarkkailemalla rajanylityspisteellä. Siirtolaisia sekä lähtee että saapuu nyt vähemmän kuin viime vuonna, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Niger on välietappi monille naapurimaa Libyaan sekä edelleen Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille. Nigerin viranomaiset sekä EU ovat viime aikoina käyneet ihmissalakuljettajia vastaan ja pidättäneet näitä, ja sen seurauksena salakuljettajat etsivät nyt parempia reittejä.

IOM:lla on siirtolaisten etsintä- ja pelastusoperaatio Nigerissä. Se kertoo pelastaneensa huhtikuusta alkaen yli tuhat ihmistä Pohjois-Nigerissä. Järjestö yrittää nyt luoda uusia tarkastuspisteitä siirtolaisten löytämiseksi.

Eräässä viimeisimmistä operaatioista pelastettiin 23 gambialaista ja senegalilaista, jotka heidän kuljettajansa olivat hylänneet. Mukana oli 7-vuotias tyttö.

Osa IOM:n pelastamista siirtolaisista oli saanut valistusta matkan riskistä, mutta oli silti päättänyt yrittää onneaan ja hankkiutua Libyaan.

”Tämä on ihme, mutta en ole ikinä ollut näin häpeissäni. Minun olisi pitänyt kuunnella heitä eikä koskaan lähteä tälle reitille”, sanoi eräs pelastettu.

Tilastoja siitä, kuinka monet siirtolaiset menettävät henkensä Saharan autiomaassa, ei ole. Joidenkin siirtolaisten mukaan autiomaa on suurempi hautausmaa kuin Välimeri, toteaa IOM:n ohjelmajohtaja Alberto Preato uutistoimisto Reutersille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia