Sadankomitea: Aselainsäädäntöä tiukennettava välittömästi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadankomitea: Aselainsäädäntöä tiukennettava välittömästi

Eilen Kauhajoella tapahtunut järkyttävä kouluammuskelu on vuoden
sisällä jo toinen useita ihmishenkiä vaatinut tragedia. Keskustelun
sijaan olisi jo toimenpiteiden aika, Sadankomitea vaatii.

Eilen Kauhajoella tapahtunut järkyttävä kouluammuskelu on vuoden sisällä jo toinen useita ihmishenkiä vaatinut tragedia. Keskustelun sijaan olisi jo toimenpiteiden aika, Sadankomitea vaatii.

Rauhanjärjestö Sadankomitean mielestä Kauhajoen tapahtumat osoittavat, että hallitus ei ole Jokelan tapauksen jälkeen tehnyt käytännössä mitään Suomen holtittoman asekulttuurin hillitsemiseksi.

Suomessa on enemmän tuliaseita asukasta kohden kuin missään muussa Euroopan maassa. Laillisia aseita on yli 1,6 miljoonaa, aseenkantolupia on 650.000 henkilöllä ja vuosittain uusia lupia myönnetään 80.000 aseeseen.

Lupia vain urheilijoille, metsästäjille ja keräilijöille

"Suomessa tulisi pyrkiä tiukkaan aselainsäädäntöön Iso-Britannian tapaan", toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Kalle Kallio.

"Lupia tulisi myöntää vain terveille ja todistetusti aktiivisille kilpa-ampujille, metsästäjille ja historiallisten aseiden keräilijöille, joiden toimintaa myös valvottaisiin. Aseenkantoluvan saamisen jälkeen ensimmäisen aseen ostamisen pitäisi olla mahdollista vasta karanteeniajan jälkeen", Kallio ehdottaa.

Sadankomitean mukaan nykyisen aselainsäädännön toimimattomuus tuli selkeästi esiin, kun poliisi kuulusteli ampujaa maanantaina. Tapahtuneesta ei pidä syyttää virhearvion tehnyttä poliisia vaan nykyistä lainsäädäntöä, joka on tehnyt aseenkantamisesta kansalaishyveen.

Samaan aikaan, kun hallitus toistaa Jokelan koulusurman aikana pitämiään puheita, teot kertovat aivan muusta. Sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintoyksikkö myy valtiolle tuomittuja aseita

Sadankomitea kritisoi hallitusta asemyönteisyydestä.

seuraavan kerran Riihimäellä 1.10. sen sijaan, että edes nämä aseet hävitettäisiin.

Aseiden määrä kymmenekseen nykyisestä

Sadankomitean Kalle Kallio haluaisi vähentää aseiden määrän Suomessa kymmenesosaan nykyisestä.

"Silloinkin Suomessa olisi asukaslukuun nähden enemmän aseita kuin monissa muissa EU-maissa. Tarpeettomat aseet deaktivoitaisiin valtion kustannuksella. Olisi myös kunniallisten aseharrastajien etu, että aseenkantolupia myönnettäisiin vain harvoille", Kallio linjaa.

Myös kansainväliset rauhanjärjestöt ovat ottaneet tapahtuneeseen kantaa. International Peace Bureau IPB ja kansainvälinen pienaseväkivallan vastainen verkosto IANSA lähettivät surunvalittelunsa uhrien omaisille ja tukevat suomalaisen rauhanliikkeen työtä aseiden vähentämiseksi ja kontrollin lisäämiseksi. Sadankomitea on mukana molemmissa järjestöissä.

IANSA:n kannanotto on luettavissa osoitteessa www.iansa.org.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia