Uutiset Terveys

Saasteiden aiheuttamien kuolemien hintalappu 199 miljardia euroa

Maailmanpankki sanoo haluavansa kääntää ilmansaasteiden aiheuttamien kuolemien hinnan talouskielelle, jotta päättäjät toimisivat.
(Kuva: Leo Fung / CC BY 2.0)

Ilmansaasteiden aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat maksoivat vuonna 2013 noin 225 miljardia dollaria eli noin 199 miljardia euroa, laskee Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Kuolemien hinta on laskettu menetettyinä työvuosina. Vuonna 2013 kuoli yhteensä noin 5,5 miljoonaa ihmistä tauteihin, jotka liittyvät ulko- ja sisäilman saastumiseen. Saasteet tappavat enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi malaria tai hiv.

Pankin kestävän kehityksen asioiden varajohtaja Laura Tuck sanoo tiedotteessa, että tutkimuksessa haluttiin kääntää ennenaikaisten kuolemien aiheuttamat kulut talouskielelle, jotta asia saisi huomiota päättäjien keskuudessa ja ilmanlaadun parantamiseen suunnattaisiin lisää resursseja.

"Tukemalla terveempiä kaupunkeja ja investointeja puhtaampiin energianlähteisiin voimme vähentää päästöjä, hidastaa ilmastonmuutosta ja mikä tärkeintä, pelastaa ihmishenkiä", Tuck sanoo.

Raportin mukaan saastekuolemat osuvat etenkin pieniin lapsiin ja vanhuksiin mutta myös työikäiseen väestöön. Etelä-Aasiassa menetetyistä työvuosista aiheutuva summa oli vuonna 2013 0,83 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankin mukaan noin 90 prosenttia matalan ja keskitulotason maiden väestöstä on altistunut vaaralliselle määrälle sisäilman saasteita. Sisäilman saasteista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet etenkin nopeasti kaupungistuvilla ja tiheästi asutetuilla alueilla.

Terveys liiketoimintaterveyssaastuminen

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.