Uutiset Ilmastopolitiikka

Ruotsi loistaa ilmastoindeksissä – mikään maa ei pääse kärkisijoille

Turpeenpolton tukeminen pudottaa Suomen sijoitusta tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata. (Kuva: smilla4 / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 )

Mikään maa ei tällä hetkellä toimi täysin Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteiden mukaisesti. Siksi mikään maa ei ole kolmella ensimmäisellä sijalla saksalaisen ympäristöjärjestö Germanwatchin tuoreessa ilmastonmuutosindeksissä.

Indeksissä tarkastelleen EU:n sekä 56 valtion ilmastonmuutostoimia, mittareina päästöt, uusiutuva energia, energiankäyttö ja ilmastopolitiikka. Mukana olevat maat vastaavat noin 90 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Tällä viikolla ilmestyneen mittauksen mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu on pienentynyt, uusiutuvaa energiaa otetaan yhä enemmän käyttöön ja monet maat suoriutuvat hyvin myös energiatehokkuudessa. Edistys on kuitenkin liian hidasta Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamisen kannalta.

”Pariisin sopimuksen tavoitteisiin on sitouduttu vahvasti kansainvälisessä ilmastodiplomatiassa. Nyt maiden pitää ryhtyä toimenpiteisiin sitoumustensa tuomiseksi sektoritasolle”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Jan Burck tiedotteessa.

Parhaiten pärjää Ruotsi, joka on sijalla neljä. Se johtuu verrattain positiivisesta kehityksestä uusiutuvassa energiassa sekä päästöissä henkeä kohti. Sen jälkeen tulevat Liettua, Marokko, ja Norja.

Suomi on sijalla 9. Se on toiseksi paras maa päästökategoriassa mutta toisaalta energiankäyttö on liian korkealla. Lisäksi huolta herättää se, että hallitus tukee fossiilisia polttoaineita, kuten turvetta, raportissa todetaan.

Raportissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana myös EU kokonaisuutena. Se selvisi sijalle 21.

Viimeisillä sijoilla ovat Saudi-Arabia, Iran ja Etelä-Korea, jotka eivät ole edistyneet juuri lainkaan päästöjen vähentämisessä ja energiankäytössä. Pariisin sopimuksesta eronnut Yhdysvallat on sijalla 56 ja Australia sijalla 57.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutosuusiutuva energia

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua.
(Kuva:
Colin
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.