Uutiset

Ruokajätti laajentaa Israelin siirtokuntatuotteiden boikottia

Brittiläinen Co-operative Group lopettaa kaupanteon laittomista siirtokunnista tuotteita tuovien yritysten kanssa.
(Kuva: Laura Padgett / cc 2.0)

Brittiläisestä jälleenmyynti- ja vakuutusjätti Co-operative Groupista on tullut ensimmäinen suuri eurooppalainen ruokamyyjä, joka on lopettanut kaupan Israelin laittomista siirtokunnista tuotteita tuovien yritysten kanssa, kertoo Guardian-lehti.

Ison-Britannian viidenneksi suurin ruuan jälleenmyyjä on jo aiemmin kieltäytynyt myymästä Israelin palestiinalaisalueille perustamista laittomista siirtokunnista tulevia tuotteita. Nyt yritys ilmoittaa, ettei se hanki enää lainkaan tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka tuovat tuotteita Israelin siirtokunnista.

Päätöksen uskotaan vaikuttavan ainakin neljään yhtiöön, Agrexcoon, Arava Export Growersiin, Adafreshiin sekä Mehadriniin, joka on Israelin suurin maataloustuotteita vievä yhtiö. Sopimusten arvo on yhteensä noin 350 000 puntaa eli noin eli noin 431 000 euroa.

Palestiinalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet uutiseen tyytyväisiä. Niiden mukaan on ensimmäinen kerta, kun länsimaalainen supermarketyhtiö on tehnyt vastaavan päätöksen.

Boikottiliike voimistunut

Viime aikoina Israelin siirtokuntatuotteiden boikotointia on vaadittu ympäri maailmaa. Suomessa yritysten eettisyyttä seuraavan Finnwatchin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan Suomesta löytyy ainakin siirtokunnissa valmistettuja viinejä ja kosmetiikkaa. Myös Co-operativen boikotoima Mehadrin myy tuotteita Suomeen, joskaan ei siirtokunnista.

Yhdysvalloista puolestaan metodistikirkko äänesti juuri siitä, vetääkö se sijoituksensa siirtokuntapolitiikkaan yhteydessä olevista yrityksistä. Ehdotus kaatui, mutta kirkko päätyi tuomitsemaan siirtokuntapolitiikan. Presbyteerikirkossa asiasta on väännetty jo pitkään.

Myös eteläafrikkalainen, Nobelin rauhanpalkinnon saanut arkkipiispa Desmond Tutu on verrannut Tampa Bay Times -lehden artikkelissaan Israelin siirtokuntapolitiikkaa apartheidiin ja todennut, että investointien vetäminen siirtokunnista voisi olla yhtä tehokasta kuin se oli aikoinaan Etelä-Afrikassa.

Israelin palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat on todettu useaan otteeseen kansainvälisen lain vastaisiksi.

Israel ja PalestiinaIsraelin siirtokunnat ihmisoikeudetkonfliktiyhtiöt IsraelPalestiina

Lue myös

Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.
(Kuva:
Shareef Sarhan
/
UN Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla
Israelin laittomassa siirtokunnassa sijaitseva Barkanin teollisuusvyöhyke kuuluu miehitetyn Länsirannan suurimpiin. Siellä työskentelee tuhansia palestiinalaisia, monet polkupalkalla.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.