Uutiset

Rio sulki lopultakin jättimäisen kaatopaikan

Brasilian Rio de Janeiro ryhtyi merkittävään ekotekoon muutama viikko ennen kaupungissa pidettävää kestävän kehityksen YK-huippukokousta.

Guanabaranlahden rannalla sijaitseva Jardim Gramachon avokaatopaikka suljettiin 3. kesäkuuta. Kaatopaikka oli Latinalaisen Amerikan suurin, ja sinne oli kasattu yli 30 vuoden aikana arviolta 60 miljoonaa tonnia kiinteää jätettä. Alue oli määrä sulkea jo 14 vuotta sitten.

Ongelma ei kuitenkaan katoa sillä, että 1,3 neliökilometrin alue peitetään maa-aineksella ja paikalle rakennetaan biokaasulaitos. Myrkyllisten aineiden valuminen vesistöihin jatkuu, Ecomarapendi-ympäristöjärjestön johtaja Vera Chevalier muistuttaa.

Kaatopaikan sulkeminen herättää ristiriitaisia tunteita kierrättäjissä, joita työskenteli alueella parhaimmillaan useita tuhansia.

Valdenir Pereira da Costa, 29, on uurastanut alueella 18 vuotta ja tuntee nyt olonsa "hiukan orvoksi". Hän ei kuuluu kierrätysosuuskuntiin, joiden jäsenet jatkavat työtään muualla.

"Olen ollut kierrättäjä 25 vuotta, ja minulla oli kauhea nuoruus", tokaisee Gloria Cristina dos Santos, 36. Hän edustaa nyt kierrätysosuuskuntaa ja oli aktiivisesti mukana sulkemassa Gramachoa, jossa työskentelyä hän luonnehtii "epäinhimilliseksi".

Rion kaupunki pääsi osuuskuntien kanssa sopimukseen ja maksaa näille yli 500 000 euroa korvauksia. Kierrättäjät uskovat, että heillä riittää työtä, vaikka Brasilia on päättänyt sulkea kaikki avokaatopaikat vuoteen 2014 mennessä.

Rio+20 ympäristösaastuminen Brasilia

Lue myös

(Kuva: Andrea Zeppilli / cc 2.0)

Ilmastonmuutos jyllää, Riossa vain pähkäiltiin

IPCC aliarvioi ilmastonmuutoksen vauhdin ja voiman, varoittaa Mihail Gorbatšovin työryhmä.

Järjestöt: Rion loppuasiakirja täysin riittämätön

YK:n kestävän kehityksen konferenssissa sitouduttiin vain tarkkailemaan yhä pahenevia ongelmia, toteavat kansalaisjärjestöt.
Jason Bachman cc 2,0

Rion loppuasiakirja saatiin kasaan

Tänään alkava YK:n kestävän kehityksen konferenssi sai aikaan loppuasiakirjan, mutta eri asia on, mitä sillä saavutetaan.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.