Uutiset

Rio sulki lopultakin jättimäisen kaatopaikan

Brasilian Rio de Janeiro ryhtyi merkittävään ekotekoon muutama viikko ennen kaupungissa pidettävää kestävän kehityksen YK-huippukokousta.

Guanabaranlahden rannalla sijaitseva Jardim Gramachon avokaatopaikka suljettiin 3. kesäkuuta. Kaatopaikka oli Latinalaisen Amerikan suurin, ja sinne oli kasattu yli 30 vuoden aikana arviolta 60 miljoonaa tonnia kiinteää jätettä. Alue oli määrä sulkea jo 14 vuotta sitten.

Ongelma ei kuitenkaan katoa sillä, että 1,3 neliökilometrin alue peitetään maa-aineksella ja paikalle rakennetaan biokaasulaitos. Myrkyllisten aineiden valuminen vesistöihin jatkuu, Ecomarapendi-ympäristöjärjestön johtaja Vera Chevalier muistuttaa.

Kaatopaikan sulkeminen herättää ristiriitaisia tunteita kierrättäjissä, joita työskenteli alueella parhaimmillaan useita tuhansia.

Valdenir Pereira da Costa, 29, on uurastanut alueella 18 vuotta ja tuntee nyt olonsa "hiukan orvoksi". Hän ei kuuluu kierrätysosuuskuntiin, joiden jäsenet jatkavat työtään muualla.

"Olen ollut kierrättäjä 25 vuotta, ja minulla oli kauhea nuoruus", tokaisee Gloria Cristina dos Santos, 36. Hän edustaa nyt kierrätysosuuskuntaa ja oli aktiivisesti mukana sulkemassa Gramachoa, jossa työskentelyä hän luonnehtii "epäinhimilliseksi".

Rion kaupunki pääsi osuuskuntien kanssa sopimukseen ja maksaa näille yli 500 000 euroa korvauksia. Kierrättäjät uskovat, että heillä riittää työtä, vaikka Brasilia on päättänyt sulkea kaikki avokaatopaikat vuoteen 2014 mennessä.

Rio+20 ympäristösaastuminen Brasilia

Lue myös

(Kuva: Andrea Zeppilli / cc 2.0)

Ilmastonmuutos jyllää, Riossa vain pähkäiltiin

IPCC aliarvioi ilmastonmuutoksen vauhdin ja voiman, varoittaa Mihail Gorbatšovin työryhmä.

Järjestöt: Rion loppuasiakirja täysin riittämätön

YK:n kestävän kehityksen konferenssissa sitouduttiin vain tarkkailemaan yhä pahenevia ongelmia, toteavat kansalaisjärjestöt.
Jason Bachman cc 2,0

Rion loppuasiakirja saatiin kasaan

Tänään alkava YK:n kestävän kehityksen konferenssi sai aikaan loppuasiakirjan, mutta eri asia on, mitä sillä saavutetaan.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.