Rikkain prosentti omistaa jo enemmän kuin muut yhteensä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkain prosentti omistaa jo enemmän kuin muut yhteensä

Maailmassa on lähes yhdeksän miljoonaa miljonääriä enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Samaan aikaan varallisuus on keskittynyt yhä harvempien käsiin, selviää sveitsiläispankki Credit Suissen raportista.

Puoliksi syöty omena

Maailman rikkain prosentti omistaa yli puolet varallisuudesta. Kuva: neys fadzil / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Maailman vauraus on kasvanut finanssikriisin alun jälkeen yli neljänneksen, mutta sen perintönä on ollut kasvava epätasa-arvo, summataan sveitsiläisen Credit Suisse -pankin tuoreessa maailman varallisuusraportissa.

Vuosittain ilmestyvässä raportissa verrataan lukuja etenkin kymmenen vuoden takaiseen talouskriisiin. Sen mukaan miljonäärien määrä on sen jälkeen kasvanut 8,7 miljoonalla. Yhteensä heitä on 36 miljoonaa, noin 0,7 prosenttia maailman väestöstä. 

Epätasa-arvo on raportin mukaan kasvanut kaikkialla maailmassa vuodesta 2007 alkaen. Vuosituhannen alussa maailman rikkain prosentti omisti 45,5 prosenttia varallisuudesta, mutta nyt osuus on jo 50,1 prosenttia. Rikkain prosentti omistaa siis enemmän kuin muut yhteensä.

Credit Suissen raportissa varallisuuspyramidin pohjan muodostavat ne ihmiset, joiden varallisuus on alle 10 000 dollaria, eli noin 8 500 euroa. Heitä on noin 70,1 prosenttia maailman väestöstä, ja he omistavat maailman varallisuudesta 2,7 prosenttia.

Kehittyneissä maissa tähän tuloluokkaan kuuluu noin 30 prosenttia aikuisista, ja suurimmalle osalle kyseessä on ohimenevä tilanne tai se liittyy ikään. Intiassa ja Afrikassa tähän tuloluokkaan kuuluu kuitenkin yli 90 prosenttia ihmisistä, raportissa kerrotaan. Joissakin Afrikan maissa osuus on lähellä sataa.

Maailman vaurausraportti julkistettiin nyt kahdeksatta kertaa. Sitä varten on kerätty noin 4,8 miljardin ihmisen varallisuustietoja noin 200 maasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia