Uutiset

Reilun kaupan myynti ylitti sata miljoonaa euroa

Jokainen suomalainen käytti lähes 20 euroa reiluihin tuotteisiin vuonna 2011.
(Kuva: waɪ.tiː / Flickr.com / cc 2.0

Reilun kaupan tuotteita myytiin Suomessa viime vuonna kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Myynti ylitti ensimmäistä kertaa sadan miljoonan euron rajapyykin. Tämä tarkoittaa, että jokainen suomalainen käytti keskimäärin 19 euroa reiluihin tuotteisiin.

Suomalaiset käyttivät eniten rahaa Reilun kaupan kahviin, viiniin, kukkiin ja banaaneihin. Eniten nousi kaakaon myynti, 52 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi appelsiinien ja puuvillan myynti laski.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtajan Janne Sivosen mukaan kasvun syynä on hyvä tunnettuus ja brändin herättämä luottamus. Jo noin 94 prosenttia kuluttajista tuntee Reilun kaupan merkin ja 85 prosenttia pitää sitä luotettavana.

Reilun kaupan merkki takaa, että kehitysmaiden tuottajat saavat tuotteestaan takuuhinnan. Lisäksi heille maksetaan Reilun kaupan lisää, jota voidaan käyttää erilaisiin yhteisöjen kehityshankkeisiin.

kauppakuluttaminen Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.