Uutiset

Reilun kaupan myynti ylitti sata miljoonaa euroa

Jokainen suomalainen käytti lähes 20 euroa reiluihin tuotteisiin vuonna 2011.
(Kuva: waɪ.tiː / Flickr.com / cc 2.0

Reilun kaupan tuotteita myytiin Suomessa viime vuonna kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Myynti ylitti ensimmäistä kertaa sadan miljoonan euron rajapyykin. Tämä tarkoittaa, että jokainen suomalainen käytti keskimäärin 19 euroa reiluihin tuotteisiin.

Suomalaiset käyttivät eniten rahaa Reilun kaupan kahviin, viiniin, kukkiin ja banaaneihin. Eniten nousi kaakaon myynti, 52 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi appelsiinien ja puuvillan myynti laski.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtajan Janne Sivosen mukaan kasvun syynä on hyvä tunnettuus ja brändin herättämä luottamus. Jo noin 94 prosenttia kuluttajista tuntee Reilun kaupan merkin ja 85 prosenttia pitää sitä luotettavana.

Reilun kaupan merkki takaa, että kehitysmaiden tuottajat saavat tuotteestaan takuuhinnan. Lisäksi heille maksetaan Reilun kaupan lisää, jota voidaan käyttää erilaisiin yhteisöjen kehityshankkeisiin.

kauppakuluttaminen Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.