Uutiset Reilu kauppa

Reilu kauppa ennustaa kuudenneksen kasvua suklaakauppaan

Suuryrityksille tarjotaan porkkanaa helpomman Reilu kauppa -kriteeristön kautta.

Reilun kaupan kaakaon myynnin odotetaan kasvavan tänä vuonna jopa kuudenneksella, kun kahdeksan kansainvälistä suuryritystä on uuden yhteistyömallin kautta sitoutunut lisäämään reilun kaakaon käyttöä, kertoo Reilu kauppa -järjestö.

Mars, Rewe Group, Riegelein, Coop, Kambly, AEON, Lidl ja Kaufland ovat mukana uudessa yhteistyömallissa, jossa uuden tunnuksen saavissa tuotteissa vain yksi raaka-aineista on sertifioitu muiden ollessa sertifioimattomia.

Vastaavanlaiset yhteistyömallit on käynnistetty myös sokerille ja puuvillalle. Järjestö uskoo vaihtoehdon luovan yrityksille mahdollisuuksia kasvattaa reiluja raaka-ainehankintoja kokonaisuutena sekä tuovan merkittäviä lisätuloja viljelijöille.

"Uusi malli merkitsee kasvua Reilun kaupan myynnille. Se tuo lisää rahaa sijoitettavaksi jäsentilojemme tuottavuutta kasvattaviin koulutuksiin ja lisää näin heidän tulojaan. Uusi malli tuo myös lisärahaa sosiaalisiin ohjelmiin kuten juomaveden saannin parantamiseen ja koulujen rakentamiseen", Afrikan Reilun kaupan kaakaoverkoston puheenjohtaja Fortin Bley toteaa.

Järjestön mukaan perinteinen malli, jossa Reilun kaupan raaka-aineita on käytettävä aina kun niitä on saatavilla, säilyy edelleen pääasiallisena vaihtoehtona Reilua kauppaa käyville yrityksille.

Reilu kauppa kehitystyökauppayhtiöt Reilu kauppa ry

Lue myös

(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)
(Kuva: Bruno Girin / cc 2.0)

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.
(Kuva: gordontour / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.