Uutiset Syyrian konflikti

Rauhanjärjestöt: Syyriaan tehdyt ohjusiskut uhkaavat kiihdyttää sotaa

Rauhanpuolustajat ja Rauhanliitto toivovat Suomelta diplomatiaa Syyrian tilanteen ratkomisessa.
YK:n turvallisuusneuvosto Syyria-istunnossa huhtikuussa 2018
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti lauantaina Ranskan, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain tekemien ilmaiskujen tuomitsemisesta. Päätöslauselmaa ei hyväksytty. (Kuva: Manuel Elias / UN Photo)

Suomalaiset rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Rauhanpuolustajat kritisoivat Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan viime viikonloppuna Syyriaan tekemiä ohjusiskuja. Niiden mukaan iskut uhkaavat pahentaa konfliktia.

Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan lauantaina tekemä isku oli vastaus siviileihin kohdistuneeseen kemialliseen iskuun, jonka Syyrian hallinnon epäillään tehneen.

”Ohjusiskut eivät edistä rauhan edellytyksiä Syyriassa. Kansainvälisen yhteisön tulee pohtia, millaisin keinoin syylliset saadaan teoistaan vastuuseen ilman, että Syyrian ennestäänkin kärsivä siviiliväestö joutuu jälleen kantamaan seuraukset muiden teoista”, sanoo Rauhanpuolustajat tiedotteessaan.

Rauhanliiton mukaan iskut uhkaavat myös kylmentää ydinasevaltojen suhteita ja pahentaa maiden välistä uhkailukierrettä.

Järjestöt toivovatkin etenkin Suomelta diplomaattisia keinoja Syyrian kriisin ratkomisessa.

”Suomen ulkopoliittisten päättäjien pitäisi aktiivisesti edistää rauhaa ja dialogia, puhua rauhan puolesta, eikä vain myötäillä suurvaltoja”, Rauhanliitto vaatii kannanotossaan.

Rauhanliitto vaatii myös, että kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat päästetään tekemään Syyriaan tarvittavat tarkastukset, jotta kemiallisen iskun tekijät saadaan selville.

”Kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos, johon syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan. --- Myös Suomella olisi annettavaa muun muassa kemiallisten aseiden käytön todentamisessa, jotta faktat saataisiin selville ja syylliset tilille”, se toteaa.

Syyrian konflikti aseet & armeijakonfliktiydinaseet Syyria Suomen RauhanliittoSuomen Rauhanpuolustajat

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.
Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.