Uutiset Syyrian konflikti

Rauhanjärjestöt: Syyriaan tehdyt ohjusiskut uhkaavat kiihdyttää sotaa

Rauhanpuolustajat ja Rauhanliitto toivovat Suomelta diplomatiaa Syyrian tilanteen ratkomisessa.
YK:n turvallisuusneuvosto Syyria-istunnossa huhtikuussa 2018
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti lauantaina Ranskan, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain tekemien ilmaiskujen tuomitsemisesta. Päätöslauselmaa ei hyväksytty. (Kuva: Manuel Elias / UN Photo)

Suomalaiset rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Rauhanpuolustajat kritisoivat Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan viime viikonloppuna Syyriaan tekemiä ohjusiskuja. Niiden mukaan iskut uhkaavat pahentaa konfliktia.

Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan lauantaina tekemä isku oli vastaus siviileihin kohdistuneeseen kemialliseen iskuun, jonka Syyrian hallinnon epäillään tehneen.

”Ohjusiskut eivät edistä rauhan edellytyksiä Syyriassa. Kansainvälisen yhteisön tulee pohtia, millaisin keinoin syylliset saadaan teoistaan vastuuseen ilman, että Syyrian ennestäänkin kärsivä siviiliväestö joutuu jälleen kantamaan seuraukset muiden teoista”, sanoo Rauhanpuolustajat tiedotteessaan.

Rauhanliiton mukaan iskut uhkaavat myös kylmentää ydinasevaltojen suhteita ja pahentaa maiden välistä uhkailukierrettä.

Järjestöt toivovatkin etenkin Suomelta diplomaattisia keinoja Syyrian kriisin ratkomisessa.

”Suomen ulkopoliittisten päättäjien pitäisi aktiivisesti edistää rauhaa ja dialogia, puhua rauhan puolesta, eikä vain myötäillä suurvaltoja”, Rauhanliitto vaatii kannanotossaan.

Rauhanliitto vaatii myös, että kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat päästetään tekemään Syyriaan tarvittavat tarkastukset, jotta kemiallisen iskun tekijät saadaan selville.

”Kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos, johon syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan. --- Myös Suomella olisi annettavaa muun muassa kemiallisten aseiden käytön todentamisessa, jotta faktat saataisiin selville ja syylliset tilille”, se toteaa.

Syyrian konflikti aseet & armeijakonfliktiydinaseet Syyria Suomen RauhanliittoSuomen Rauhanpuolustajat

Lue myös

Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.
Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.