Rauhanjärjestöt harkitsevat kantelevansa oikeuskanslerille Suomen aseviennistä Arabiemiraatteihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanjärjestöt harkitsevat kantelevansa oikeuskanslerille Suomen aseviennistä Arabiemiraatteihin

Patrian panssariajoneuvoja on norjalaislehden mukaan käytetty Jemenin sodassa. Sadankomitea ja Rauhanliitto vaativat, että Suomi keskeyttää aseviennin tai sen valmistelun maahan.

Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Arabiemiraatit oli Suomen tärkein asekauppakumppani vuonna 2016. Kuva: hewy / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomen Rauhanliitto ja Sadankomitea harkitsevat tekevänsä oikeuskanslerille kantelun Suomen Arabiemiraatteihin myöntämästä asevientiluvasta.

Taustalla on norjalaislehti Verdens Gangin eilen julkaisema uutinen, jonka mukaan suomalaisen puolustusteollisuusyrityksen Patrian panssariajoneuvoja on käytetty Jemenin sodassa. Panssarivaunut ovat ilmeisesti päätyneet Jemeniin Arabiemiraateista, jonne Suomi on myynyt aseita vuonna 2016. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Arabiemiraatit on mukana Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa, joka pommittaa Jemeniä sodassa huthikapinallista vastaan. Liittouman iskuissa on tapettu myös siviileitä, ja maassa on vakava humanitaarinen kriisi.

Rauhanjärjestöt vaativat vuonna 2016, ettei Suomi myöntäisi asevientilupaa Arabiemiraatteihin tai muihin Lähi-idän konfliktimaihin.

”Nyt julkitulleet todisteet osoittavat, että vaatimukselle oli hyvät perusteet ja valtioneuvoston olisi pitänyt peruuttaa asevientilupa. Asevientivalvonta ei selvästi ole toiminut kuten sen pitäisi, jos suomalaisin asein käydään humanitaarisen katastrofin aiheuttanutta sotaa”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius järjestöjen tiedotteessa.

Asevientiluvat myönnetään Suomessa eri viranomaisten, muun muassa puolustus- ja ulkoministeriön päätöksillä. Lupien myöntämistä säätelee EU:n yhteinen kanta, jonka mukaan vientilupa on evättävä, mikäli on olemassa riski, että aseita käytetään esimerkiksi konflikteissa tai vakavissa ihmisoikeusloukkauksissa. Suomi on mukana myös kansainvälisessä asekauppasopimuksessa. Se kieltää aseviennin maihin, joissa aseita voitaisiin käyttää sotarikoksiin, kansanmurhaan tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Rauhanjärjestöjen mukaan konfliktialueille ei pitäisi myöntää lainkaan vientilupia, sillä jo vietyjen aseiden käyttöä on vaikea valvoa. Esimerkiksi Norja ilmoitti äskettäin keskeyttävänsä aseiden ja ammusten viemisen Arabiemiraatteihin Jemenin tilanteen vuoksi.

”Suomen tulee tehdä Norjan kaltainen päätös ja keskeyttää mahdolliset kesken tai valmisteilla olevat aseviennit Arabiemiraatteihin. Useiden veristen konfliktien runtelemalle Lähi-idän alueelle ei muutenkaan pitäisi viedä aseita”, Lodenius toteaa.

Safer Globe -järjestön viimevuotisen selvityksen mukaan Suomi kuitenkin myi Lähi-itään toissa vuonna ennätysmäärän aseita. Arabiemiraatit oli Suomen suurin asekauppakumppani.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia