Uutiset Työ kehitysmaissa

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014. (Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Vaikka maailmantalous kasvoi viime vuonna, työttömien määrä pysyy vuonna 2018 todennäköisesti korkealla. Samaan aikaan kunnollista työtä on yhä vaikeampi löytää, ennustaa Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa raportissaan.

ILO:n eilen julkaistun raportin mukaan globaali työttömyysprosentti oli viime vuonna 5,6, mikä tarkoittaa yli 192:ta miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna se pysyy suunnilleen samana, ja ensi vuonna määrä noussee hieman yli miljoonalla. Syynä sitkeään kasvuun on muun muassa se, että työmarkkinoille tulee jatkuvasi lisää ihmisiä.

”Vaikka globaali työttömyys on tasapainottunut, pula kunnon työstä on yhä laajaa. Globaali talous ei edelleenkään luo riittävästi työpaikkoja. Tarvitaan lisää toimia, jotta voidaan parantaa työn laatua ja varmistaa, että kasvun hyödyt jaetaan oikeudenmukaisesti”, sanoo ILO:n pääjohtaja Guy Ryder tiedotteessa.

ILO:n mukaan niin sanotussa haavoittuvassa työssä on nyt noin 1,4 miljardia ihmistä. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi itsensä työllistäjiä, joiden työolot ja -ehdot ovat muita huonommat. Köyhimmissä maissa 76 prosenttia työntekijöistä on haavoittuvassa työssä ja keskitulotason maissakin lähes puolet.

Raportin mukaan maailmassa oli viime vuonna myös yli 300 miljoonaa työntekijää, jotka ansaitsivat alle 1,9 dollaria (1,55 euroa) päivässä eli alle köyhyysrajan.

Alueista korkein työttömyys on raportin mukaan Pohjois-Afrikassa, jossa työttömyysprosentin ennustetaan olevan tänä vuonna 11,5.

Työ kehitysmaissa köyhyystyö

Lue myös

Työntekijä Indonesiassa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Hoitaja ja potilas sairaalassa

Afrikan aivovuotoa kammetaan takaisin

Keniassa on arvioitu, että vuosittain valmistuvista 600 lääkäristä jopa 40 prosenttia lähtee maasta. Nyt aivovuotoa yritetään suitsia monin konstein ympäri maailman.
Intialainen matonkutoja

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.