Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.

Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa

Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014. Kuva: Morgana Wingard / UNDP.

Vaikka maailmantalous kasvoi viime vuonna, työttömien määrä pysyy vuonna 2018 todennäköisesti korkealla. Samaan aikaan kunnollista työtä on yhä vaikeampi löytää, ennustaa Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa raportissaan.

ILO:n eilen julkaistun raportin mukaan globaali työttömyysprosentti oli viime vuonna 5,6, mikä tarkoittaa yli 192:ta miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna se pysyy suunnilleen samana, ja ensi vuonna määrä noussee hieman yli miljoonalla. Syynä sitkeään kasvuun on muun muassa se, että työmarkkinoille tulee jatkuvasi lisää ihmisiä.

”Vaikka globaali työttömyys on tasapainottunut, pula kunnon työstä on yhä laajaa. Globaali talous ei edelleenkään luo riittävästi työpaikkoja. Tarvitaan lisää toimia, jotta voidaan parantaa työn laatua ja varmistaa, että kasvun hyödyt jaetaan oikeudenmukaisesti”, sanoo ILO:n pääjohtaja Guy Ryder tiedotteessa.

ILO:n mukaan niin sanotussa haavoittuvassa työssä on nyt noin 1,4 miljardia ihmistä. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi itsensä työllistäjiä, joiden työolot ja -ehdot ovat muita huonommat. Köyhimmissä maissa 76 prosenttia työntekijöistä on haavoittuvassa työssä ja keskitulotason maissakin lähes puolet.

Raportin mukaan maailmassa oli viime vuonna myös yli 300 miljoonaa työntekijää, jotka ansaitsivat alle 1,9 dollaria (1,55 euroa) päivässä eli alle köyhyysrajan.

Alueista korkein työttömyys on raportin mukaan Pohjois-Afrikassa, jossa työttömyysprosentin ennustetaan olevan tänä vuonna 11,5.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia