Uutiset

Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma

Maailmassa on kaksi miljardia ylipainoista ja kaksi miljardia hivenainepuutteesta kärsivää. Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta, sanovat tutkijat.
Ranskalaisia ja makkaroita lautasella
Epäterveellinen ruoka on yhä useamman maan vitsaus. (Kuva: brianfagan / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Lähes jokaisella maailman maalla on jokin ravitsemukseen liittyvä vakava haaste – aliravitsemusta, ylipainoisuutta tai molempia, summaa tuore Maailman ravitsemusraportti (pdf).

Ravitsemusalan tutkijoiden kokoamassa raportissa käsitellään 140:tä maata ja ravitsemustilanteen mittareina kolmea asiaa: alle 5-vuotiaiden pienikasvuisuutta, lisääntymisikäisten naisten anemiaa sekä aikuisten naisten ylipainoa. 88 prosentilla maista oli vähintään kaksi näistä ongelmista, raportissa kerrotaan.

”Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta ravitsemuksen suhteen tai riskinä on koko inhimillisen kehityksen jarruttaminen. Emme saavuta mitään kestävän kehityksen tavoitteista, ellei kaikkiin virheravitsemuksen muotoihin puututa”, sanoo raportin asiantuntijaryhmän rinnakkaispuheenjohtaja Corinna Hawkes tiedotteessa.

Raportin mukaan ylipainoisia tai liikalihavia on nyt kaksi miljardia. Lähes kaikissa maissa ilmiö on kasvussa. Alle 5-vuotiaista 41 miljoonaa on ylipainoisia. Samaan aikaan raudan ja A-vitamiinin kaltaisten hivenaineiden puutteesta kärsii noin kaksi miljardia ihmistä. Pienikasvuisia lapsia on 155 miljoonaa ja alipainoisia 52 miljoonaa, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ravitsemustilanteen parantamiseen tarvitaan lisää resursseja mutta myös lisää toimenpiteitä.

”Kyse ei ole vain siitä, että tarvitaan lisää rahaa – vaikka sekin on tärkeää – mutta pitää myös rikkoa siiloja ja puuttua virheravitsemukseen yhtenäisemmällä tavalla yhdessä muiden kehitykseen vaikuttavien tekijöiden kanssa”, sanoo tutkijaryhmän neuvonantaja Emorn Udomkesmalee.

Raportti julkaistiin viime lauantaina Milanossa, jossa järjestettiin maailman ravitsemuskonferenssi. Maailman maat lupasivat siellä noin 640 miljoonaa dollaria (549 miljoonaa euroa) lisää ravitsemusongelmien hoitoon, kertoo brittilehti The Guardian.

ruokaterveysravinto/aliravitsemus

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.