Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma

Maailmassa on kaksi miljardia ylipainoista ja kaksi miljardia hivenainepuutteesta kärsivää. Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta, sanovat tutkijat.

Ranskalaisia ja makkaroita lautasella

Epäterveellinen ruoka on yhä useamman maan vitsaus. Kuva: brianfagan / Flickr.com / CC BY 2.0.

Lähes jokaisella maailman maalla on jokin ravitsemukseen liittyvä vakava haaste – aliravitsemusta, ylipainoisuutta tai molempia, summaa tuore Maailman ravitsemusraportti (pdf).

Ravitsemusalan tutkijoiden kokoamassa raportissa käsitellään 140:tä maata ja ravitsemustilanteen mittareina kolmea asiaa: alle 5-vuotiaiden pienikasvuisuutta, lisääntymisikäisten naisten anemiaa sekä aikuisten naisten ylipainoa. 88 prosentilla maista oli vähintään kaksi näistä ongelmista, raportissa kerrotaan.

”Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta ravitsemuksen suhteen tai riskinä on koko inhimillisen kehityksen jarruttaminen. Emme saavuta mitään kestävän kehityksen tavoitteista, ellei kaikkiin virheravitsemuksen muotoihin puututa”, sanoo raportin asiantuntijaryhmän rinnakkaispuheenjohtaja Corinna Hawkes tiedotteessa.

Raportin mukaan ylipainoisia tai liikalihavia on nyt kaksi miljardia. Lähes kaikissa maissa ilmiö on kasvussa. Alle 5-vuotiaista 41 miljoonaa on ylipainoisia. Samaan aikaan raudan ja A-vitamiinin kaltaisten hivenaineiden puutteesta kärsii noin kaksi miljardia ihmistä. Pienikasvuisia lapsia on 155 miljoonaa ja alipainoisia 52 miljoonaa, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ravitsemustilanteen parantamiseen tarvitaan lisää resursseja mutta myös lisää toimenpiteitä.

”Kyse ei ole vain siitä, että tarvitaan lisää rahaa – vaikka sekin on tärkeää – mutta pitää myös rikkoa siiloja ja puuttua virheravitsemukseen yhtenäisemmällä tavalla yhdessä muiden kehitykseen vaikuttavien tekijöiden kanssa”, sanoo tutkijaryhmän neuvonantaja Emorn Udomkesmalee.

Raportti julkaistiin viime lauantaina Milanossa, jossa järjestettiin maailman ravitsemuskonferenssi. Maailman maat lupasivat siellä noin 640 miljoonaa dollaria (549 miljoonaa euroa) lisää ravitsemusongelmien hoitoon, kertoo brittilehti The Guardian.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia