Uutiset

Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma

Maailmassa on kaksi miljardia ylipainoista ja kaksi miljardia hivenainepuutteesta kärsivää. Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta, sanovat tutkijat.
Ranskalaisia ja makkaroita lautasella
Epäterveellinen ruoka on yhä useamman maan vitsaus. (Kuva: brianfagan / Flickr.com / CC BY 2.0 )

Lähes jokaisella maailman maalla on jokin ravitsemukseen liittyvä vakava haaste – aliravitsemusta, ylipainoisuutta tai molempia, summaa tuore Maailman ravitsemusraportti (pdf).

Ravitsemusalan tutkijoiden kokoamassa raportissa käsitellään 140:tä maata ja ravitsemustilanteen mittareina kolmea asiaa: alle 5-vuotiaiden pienikasvuisuutta, lisääntymisikäisten naisten anemiaa sekä aikuisten naisten ylipainoa. 88 prosentilla maista oli vähintään kaksi näistä ongelmista, raportissa kerrotaan.

”Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta ravitsemuksen suhteen tai riskinä on koko inhimillisen kehityksen jarruttaminen. Emme saavuta mitään kestävän kehityksen tavoitteista, ellei kaikkiin virheravitsemuksen muotoihin puututa”, sanoo raportin asiantuntijaryhmän rinnakkaispuheenjohtaja Corinna Hawkes tiedotteessa.

Raportin mukaan ylipainoisia tai liikalihavia on nyt kaksi miljardia. Lähes kaikissa maissa ilmiö on kasvussa. Alle 5-vuotiaista 41 miljoonaa on ylipainoisia. Samaan aikaan raudan ja A-vitamiinin kaltaisten hivenaineiden puutteesta kärsii noin kaksi miljardia ihmistä. Pienikasvuisia lapsia on 155 miljoonaa ja alipainoisia 52 miljoonaa, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ravitsemustilanteen parantamiseen tarvitaan lisää resursseja mutta myös lisää toimenpiteitä.

”Kyse ei ole vain siitä, että tarvitaan lisää rahaa – vaikka sekin on tärkeää – mutta pitää myös rikkoa siiloja ja puuttua virheravitsemukseen yhtenäisemmällä tavalla yhdessä muiden kehitykseen vaikuttavien tekijöiden kanssa”, sanoo tutkijaryhmän neuvonantaja Emorn Udomkesmalee.

Raportti julkaistiin viime lauantaina Milanossa, jossa järjestettiin maailman ravitsemuskonferenssi. Maailman maat lupasivat siellä noin 640 miljoonaa dollaria (549 miljoonaa euroa) lisää ravitsemusongelmien hoitoon, kertoo brittilehti The Guardian.

ruokaterveysravinto/aliravitsemus

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
5 sentin kolikko
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.(Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0)

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:stä

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.(Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.