Uutiset

Raportti: Vääränlainen ravitsemus useimpien maiden ongelma

Maailmassa on kaksi miljardia ylipainoista ja kaksi miljardia hivenainepuutteesta kärsivää. Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta, sanovat tutkijat.
Ranskalaisia ja makkaroita lautasella
Epäterveellinen ruoka on yhä useamman maan vitsaus. (Kuva: brianfagan / Flickr.com / CC BY 2.0)

Lähes jokaisella maailman maalla on jokin ravitsemukseen liittyvä vakava haaste – aliravitsemusta, ylipainoisuutta tai molempia, summaa tuore Maailman ravitsemusraportti (pdf).

Ravitsemusalan tutkijoiden kokoamassa raportissa käsitellään 140:tä maata ja ravitsemustilanteen mittareina kolmea asiaa: alle 5-vuotiaiden pienikasvuisuutta, lisääntymisikäisten naisten anemiaa sekä aikuisten naisten ylipainoa. 88 prosentilla maista oli vähintään kaksi näistä ongelmista, raportissa kerrotaan.

”Maailmalla ei ole varaa olla toimimatta ravitsemuksen suhteen tai riskinä on koko inhimillisen kehityksen jarruttaminen. Emme saavuta mitään kestävän kehityksen tavoitteista, ellei kaikkiin virheravitsemuksen muotoihin puututa”, sanoo raportin asiantuntijaryhmän rinnakkaispuheenjohtaja Corinna Hawkes tiedotteessa.

Raportin mukaan ylipainoisia tai liikalihavia on nyt kaksi miljardia. Lähes kaikissa maissa ilmiö on kasvussa. Alle 5-vuotiaista 41 miljoonaa on ylipainoisia. Samaan aikaan raudan ja A-vitamiinin kaltaisten hivenaineiden puutteesta kärsii noin kaksi miljardia ihmistä. Pienikasvuisia lapsia on 155 miljoonaa ja alipainoisia 52 miljoonaa, raportissa kerrotaan.

Tutkijoiden mukaan ravitsemustilanteen parantamiseen tarvitaan lisää resursseja mutta myös lisää toimenpiteitä.

”Kyse ei ole vain siitä, että tarvitaan lisää rahaa – vaikka sekin on tärkeää – mutta pitää myös rikkoa siiloja ja puuttua virheravitsemukseen yhtenäisemmällä tavalla yhdessä muiden kehitykseen vaikuttavien tekijöiden kanssa”, sanoo tutkijaryhmän neuvonantaja Emorn Udomkesmalee.

Raportti julkaistiin viime lauantaina Milanossa, jossa järjestettiin maailman ravitsemuskonferenssi. Maailman maat lupasivat siellä noin 640 miljoonaa dollaria (549 miljoonaa euroa) lisää ravitsemusongelmien hoitoon, kertoo brittilehti The Guardian.

ruokaterveysravinto/aliravitsemus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.