Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau. (Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Sukupuolten tasa-arvo etenee liian hitaasti, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women. Järjestö julkaisi tällä viikolla raportin, jossa tarkastellaan vuonna 2015 YK:ssa hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita ensimmäistä kertaa sukupuolinäkökulmasta.

17 tavoitetta, muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen, on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. UN Womenin mukaan jokaisella alueella naisilla on kuitenkin ennennäkemättömiä haasteita.

“Olemme sitoutuneet koko maailmana kestävän kehityksen tavoitteissa siihen, ettemme jätä ketään jälkeen. Tämä raportti kertoo, että mikäli emme edisty merkittävästi nopeammin tasa-arvon saavuttamisessa, ei globaali yhteisö tule voimaan pitämään lupaustaan”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

UN Women on huolissaan muun muassa naisten köyhyydestä, sillä naisista suurempi osa on köyhiä kuin miehistä. Yli puolelta kaupunkien naisista ja tytöistä puuttuu puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto, riittävä elintila tai useampi näistä. Viidesosa alle 50-vuotiaista naisista on kokenut vuoden aikana parisuhdeväkivaltaa.

Monesti ongelmat kietoutuvat yhteen: köyhään kotiin syntyvä tyttö menee varhain naimisiin, keskeyttää koulun, synnyttää nuorena, saa synnytyskomplikaatioita ja kärsii väkivallasta todennäköisemmin kuin vauraammat tytöt, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan tasa-arvo ei voi olla yksittäinen tavoite, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista politiikkaa. Sen suosittelee esimerkiksi naisten hoivatyön taakan vähentämistä. Lisäksi tarvitaan parempia tilastoja, sillä tällä hetkellä tasa-arvotiedon puute haittaa tavoitteiden seurantaa.

Kestävän kehityksen tavoitteetNaisten oikeudet genderkestävän kehityksen tavoitteet Suomen UN Women

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.