Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau. (Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Sukupuolten tasa-arvo etenee liian hitaasti, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women. Järjestö julkaisi tällä viikolla raportin, jossa tarkastellaan vuonna 2015 YK:ssa hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita ensimmäistä kertaa sukupuolinäkökulmasta.

17 tavoitetta, muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen, on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. UN Womenin mukaan jokaisella alueella naisilla on kuitenkin ennennäkemättömiä haasteita.

“Olemme sitoutuneet koko maailmana kestävän kehityksen tavoitteissa siihen, ettemme jätä ketään jälkeen. Tämä raportti kertoo, että mikäli emme edisty merkittävästi nopeammin tasa-arvon saavuttamisessa, ei globaali yhteisö tule voimaan pitämään lupaustaan”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

UN Women on huolissaan muun muassa naisten köyhyydestä, sillä naisista suurempi osa on köyhiä kuin miehistä. Yli puolelta kaupunkien naisista ja tytöistä puuttuu puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto, riittävä elintila tai useampi näistä. Viidesosa alle 50-vuotiaista naisista on kokenut vuoden aikana parisuhdeväkivaltaa.

Monesti ongelmat kietoutuvat yhteen: köyhään kotiin syntyvä tyttö menee varhain naimisiin, keskeyttää koulun, synnyttää nuorena, saa synnytyskomplikaatioita ja kärsii väkivallasta todennäköisemmin kuin vauraammat tytöt, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan tasa-arvo ei voi olla yksittäinen tavoite, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista politiikkaa. Sen suosittelee esimerkiksi naisten hoivatyön taakan vähentämistä. Lisäksi tarvitaan parempia tilastoja, sillä tällä hetkellä tasa-arvotiedon puute haittaa tavoitteiden seurantaa.

Kestävän kehityksen tavoitteetNaisten oikeudet genderkestävän kehityksen tavoitteet Suomen UN Women

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.
Maapalloveistos Chicagossa

Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan

Suomalaisjärjestöt haluavat, että EU:n ja Suomen kauppapolitiikka käännetään oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tällä hetkellä kansainvälinen kauppa ja ihmisoikeus- sekä ympäristösopimukset törmäävät toisiinsa, ne sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.