Raportti: Salaatti voi olla ilmastosynti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Salaatti voi olla ilmastosynti

Ympäristöystävällisintä on syödä kasviksia, jotka on tuotettu avomaalla, ei kasvihuoneessa, neuvoo tuore suomalaisraportti. 

Sekaruokalounas kuormittaa ilmastoa kaksi tai kolme kertaa kasvisruokaa enemmän, kertoo tuore suomalaisraportti.

Ympäristöministeriön julkaiseman raportin mukaan sekaruoka myös rehevöittää vesistöjä neljä tai viisi kertaa enemmän kuin kasvisateriat.

Raportissa suositellaankin kasvisvoittoista ruokavaliota, jossa käytetään sesongin mukaisia, avomaalla tuotettuja kasviksia ja juureksia. Lisäkkeenä olevien perunan, pastan ja riisin valinnalla ei ole juurikaan merkitystä.

Kasvisten valinnassa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä kasvihuoneessa kasvatettu salaatti voi muodostaa jopa kolmanneksen aterian ilmastovaikutuksesta. Naudanliha on kuitenkin vielä pahempi vaihtoehto.

Raportissa tarkasteltiin 30:tä tavallista lounasta, joita suomalaiset arjessaan syövät. Lisäksi siinä selvitettiin asumisen ympäristövaikutuksia.

Raportti on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Oulun yliopiston Thule-instituutin toteuttaman ConsEnv-tutkimushankkeen loppuraportti. Hankkeen tulosten avulla on tarkoitus edistää ekoinnovaatioita ihmisten arjessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia