Uutiset

Raportti: Pois heittämisen kulttuuri kasvattaa maailman e-jätetaakkaa – uusilla laitteilla ostetaan sosiaalista arvostusta

Elektronisen jätteen määrä on kasvanut kolmessa vuodessa yli kolme miljoonaa tonnia. YK:n televiestintäjärjestön mukaan taustalla on muun muassa yhä lyhyempi laitteiden käyttöikä.
E-jätteen käsittelijöitä Guangzhoussa Kiinassa
Aasiassa syntyy eniten e-jätettä. Jätteenkäsittelijöitä Kiinan Guangzhoussa. (Kuva: baselactionnetwork, Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Maailmassa syntyi viime vuonna elektronista jätettä 44,7 miljoonaa tonnia. Useimpia elektronisia laitteita ei kierrätetä, selviää YK:n televiestintäjärjestön ITU:n ja sen kumppanien uudesta raportista.

Määrä on kolmessa vuodessa on kasvanut 3,3 miljoonaa tonnia, eli kahdeksan prosenttia, ja vuoteen 2021 mennessä sen uskotaan paisuvan vielä rutkasti lisää.

Elektronisella jätteellä eli e-jätteellä tarkoitetaan poisheitettyjä laitteita, joissa on johto, akku tai patteri: esimerkiksi kännyköitä, kannettavia tietokoneita, televisioita, jääkaappeja ja sähköllä toimivia leluja. Kasvun taustalla ovat raportin mukaan esimerkiksi yhä nopeammin markkinoille tulevat tuotteet ja palvelut, ei-sähköisten laitteiden sähköistäminen, ihmisten vaurastuminen sekä hintojen lasku. Yhä useampi ihminen omistaa yhä useamman laitteen, kuten vaikkapa puhelimen.

”E-jätteen hallinta on kiireellinen kysymys nykypäivän digitaalisesti riippuvaisessa maailmassa, jossa sähköisten laitteiden käyttö yhä kasvaa”, toteaa ITU:n pääsihteeri Houlin Zhao tiedotteessa.

E-jätteen määrää lisää myös trendi, jossa laitteet vaihdetaan ennen kuin ne ovat menneet rikki. Esimerkiksi älypuhelimen elinkaari Yhdysvalloissa, Kiinassa ja suurissa EU-maissa on harvemmin enempää kuin puolestatoista kahteen vuotta, raportissa kerrotaan. Kun analogiset tv:t vaihdettiin digitaalisiin, moni osti digiboksin sijasta uuden tv:n, mikä kasvatti jätevuorta lisää.

Yksi syy on myös ”pois heittämisen yhteiskunta”, jossa tavarat heitetään pois ja niiden tilalle ostetaan uusia sen sijaan, että ne korjattaisiin.

”Kasvava globaali keskiluokka, jolla on korkeammat tulot, usein hankkii mieluummin uuden tuotteen tai laitteen, sillä monissa tapauksissa se on statussymboli ja sillä saa sosiaalista tunnustusta”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan viime vuonna vain noin viidennes e-jätteestä kierrätettiin. Ahkerimmin sitä tehtiin Euroopassa, 35 prosenttia. Afrikassa e-jätettä ei kierrätetä käytännössä lainkaan, mutta siellä sitä myös syntyy vähiten.

E-jätteen kierrättämättä jättäminen ja puutteellinen käsittely aiheuttavat ympäristö- ja terveysongelmia. Samalla menetetään valtava määrä käyttökelpoisia raaka-aineita. E-jäte sisältää esimerkiksi kultaa, hopeaa, platinaa, palladiumia ja muita materiaaleja, joiden arvo vuonna 2016 oli 55 miljardia dollaria, enemmän kuin useimpien maiden bruttokansantuote, raportissa kerrotaan.

Raportissa peräänkuulutetaan parempaa dataa sekä lainsäädäntöä ja kansallista politiikkaa jätemäärän pienentämiseksi. ITU ja sen yhteistyökumppanit ovat jo rakentamassa tietokantaa, jonka avulla e-jätteen syntyä voidaan tarkkailla paremmin. Myönteinen uutinen on myös se, että lainsäädäntö on tiukentunut: jo kaksi kolmasosaa maailman asukkaista elää maissa, joissa on e-jätelainsäädäntö.

OIKAISU 14.12.: E-jätteen määrä on kasvanut 3,3 miljoonaa tonnia, ei 3,3 tonnia, kuten alkuperäisessä uutisessa luki.

soveltava teknologiainformaatioteknologiaympäristösaastuminen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.