Raportti: Pankit investoivat ydinaseisiin – ”jos olette ihmetelleet, kuka hyötyy Trumpin ydinsotauhkauksista, tässä raportissa on vastaus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Pankit investoivat ydinaseisiin – ”jos olette ihmetelleet, kuka hyötyy Trumpin ydinsotauhkauksista, tässä raportissa on vastaus”

Rauhanjärjestöjen raportin mukaan myös Suomessa on rahoituslaitoksia, jotka investoivat ydinaseisiin. Vastustus on kuitenkin kasvanut.

Pilvenpiirtäjiä Manhattanilla New Yorkissa

Monet ydinaseisiin sijoittavat firmat sijaitsevat New Yorkissa, käy ilmi tuoreesta raportista. Kuva: Dimitry B. / Flickr.com / CC BY 2.0.

Kansainvälisten rahoituslaitosten sijoitukset ydinaseita tuottaviin firmoihin ovat kasvaneet. Samaan aikaan sijoittajien määrä on kuitenkin vähentynyt ja vastustus kasvanut, selviää tuoreesta raportista.

Ydinaseiden vastaisen ICAN-kampanjan sekä hollantilaisen rauhanjärjestö Paxin tekemän raportin mukaan tammikuun 2014 ja lokakuun 2017 välillä yhteensä 329 rahoittajaa investoi 525 miljardia dollaria, eli 425 miljardia euroa, ydinaseita tuottaviin yhtiöihin. Kasvua edellisestä raportista oli lähes 66 miljardia euroa.

”Jos olette ihmetelleet, kuka hyötyy Donald Trumpin ydinsotauhkauksista, tässä raportissa on vastaus. Nämä ovat yrityksiä, jotka voivat hyötyä siviilien umpimähkäisestä joukkomurhasta”, sanoo ICANin pääjohtaja Beatrice Fihn tiedotteessa.

Useimmat sijoittajat ovat yhdysvaltalaisia. Blackrock, Vanguard ja Capital Group vastasivat viidenneksestä koko summasta. Lisäksi listalta löytyvät esimerkiksi JPMorgan Chase, Bank of America ja Citigroup.

Suomalaisfirmoja raportissa ei mainita, mutta Suomen Rauhanliitto muistuttaa, että raportissa listataan myös yhtiöitä, jotka toimivat Suomessa. Esimerkiksi Danske Bankilla on linjauksia, joiden tarkoituksena on estää ydinaseisiin sijoittaminen, mutta sillä on sijoituksia kuitenkin Airbus Groupissa sekä Honeywell Internationalissa, jotka ovat mukana ydinaseteollisuudessa.

Raportin tehnyt ICAN-kampanja sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon. Se oli keskeisessä roolissa lobbaamassa YK:n ydinaseet kieltävää sopimusta, joka hyväksyttiin viime vuonna. Raportin mukaan yhä useammat rahoituslaitokset ovatkin luopuneet ydinaseisiin investoimisesta. Esimerkiksi hollantilainen eläkeyhtiö ABP ilmoitti tammikuussa 2018 vetävänsä rahansa ydinaseista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia