Raportti: Palestiinalaisalueen talous voisi kaksinkertaistua ilman miehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Palestiinalaisalueen talous voisi kaksinkertaistua ilman miehitystä

Esimerkiksi Israelin saartamassa Gazassa puolet viljelykelpoisesta maasta on palestiinalaisten ulottumattomissa ja kiellettyjen tuontituotteiden lista pitkä.

Israelin miehitys Gazassa ja Länsirannalla on synnyttänyt pysyvän työttömyyden, köyhyyden ja ruokapulan kriisin, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD Palestiinalaisalueen taloutta käsittelevässä tuoreessa raportissaan.

Raportin laskelmien mukaan Palestiinan bruttokansantuote voisi ainakin kaksinkertaistua, mikäli miehitystä ei olisi. Nyt esimerkiksi palestiinalaisten maiden, veden ja muiden luonnonvarojen takavarikointi, ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittaminen, siirtokuntien laajentuminen sekä alueen pitäminen erossa kansainvälisistä markkinoista heikentävät alueen taloutta.

Israel miehitti Gazan ja Länsirannan vuonna 1967 kuuden päivän sodan seurauksena. Maa vetäytyi Gazasta vuonna 2005, mutta alue on edelleen tiukan saarron alaisena ja Israel kontrolloi niin ihmisten kuin tavarankin liikkumista alueella.

Palestiinalaisalueen taloutta heikentää muun muassa se, ettei palestiinalaisilla ole pääsyä omille alueilleen. Israelin täydellisesti kontrolloimat Länsirannan C-alueet vievät yli 60 prosenttia Länsirannan maasta ja yli kaksi kolmasosaa laidunmaasta. Gazassa puolestaan 85 prosenttia kalavarannoista ja puolet viljelykelpoisesta maasta on palestiinalaisten ulottumattomissa. Myös lääketarpeista ja vedestä on pulaa, ja Gazassa imeväiskuolleisuus on kasvanut, raportissa kerrotaan.

Taloutta heikentää myös se, että infrastruktuuria ja luonnonvaroja tuhotaan tahallaan. Pelkästään vuonna 2015 Palestiinalaisalueella tuhottiin 5 600 puuta, ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Israel on tuhonnut Länsirannalla taloja enemmän kuin koko vuonna 2015, raportissa kerrotaan. Gazassa Israel on viimeisen vuoden aikana laajentanut alueelta kiellettyjen tavaroiden listaa, ja nyt jopa yli sentin paksuinen puu kuuluu kiellettyjen listalle.

Raportin mukaan vuonna 2015 neljännes palestiinalaisista oli työttömiä ja kahdella kolmasosalla ruokaturva oli epävarma. Gazassa työttömiä oli 38 prosenttia ja lähes kolme neljästä oli humanitaarisen avun varassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia