Uutiset

Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua”

Maailman työjärjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yli 40 miljoonaa ihmistä oli modernin orjuuden uhri. Suurin osa heistä oli naisia.
Lukko kaiteessa
Orjuudessa elää yhä yli 40 miljoonaa ihmistä. (Kuva: Tarang hirani / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa oli viime vuonna yli 40 miljoonaa modernissa orjuudessa elävää ihmistä, lasketaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa.

Yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n sekä ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin kootun tutkimuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana orjaksi on joutunut yhteensä 89 miljoonaa ihmistä vaihteleviksi ajoiksi.

”Tämä kertoo syvästä syrjinnästä ja epätasa-arvosta maailmassamme, ja se yhdistyy järkyttävään riiston sietämiseen. Tämän pitää loppua. Meillä on kaikilla rooli tämän muuttamisessa – yrityksillä, hallituksilla, kansalaisyhteiskunnalla, kaikilla”, sanoo Walk Free Foundationin johtaja Andrew Forrest tiedotteessa.

Moderniin orjuuteen lasketaan sekä pakkotyö että pakkoavioliitot. Noin 25 miljoonaa orjista on pakkotyössä, 15 miljoonaa taas pakkoavioliitoissa, raportissa kerrotaan.

Uhreista suurin osa on naisia. Esimerkiksi seksikaupan uhreista heitä on 99 prosenttia, pakkoavioliittojen uhreista 84 prosenttia.

Raportti julkaistiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Samaan aikaan julkistettiin myös tilastot lapsityövoiman määrästä. Tutkimuksen mukaan 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta tekee työtä, useimmat maataloudessa. Noin 58 prosenttia on poikia.

ihmisoikeudettyö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.