Uutiset

Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua”

Maailman työjärjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yli 40 miljoonaa ihmistä oli modernin orjuuden uhri. Suurin osa heistä oli naisia.
Lukko kaiteessa
Orjuudessa elää yhä yli 40 miljoonaa ihmistä. (Kuva: Tarang hirani / CC BY-NC-ND 2.0 )

Maailmassa oli viime vuonna yli 40 miljoonaa modernissa orjuudessa elävää ihmistä, lasketaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa.

Yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n sekä ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin kootun tutkimuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana orjaksi on joutunut yhteensä 89 miljoonaa ihmistä vaihteleviksi ajoiksi.

”Tämä kertoo syvästä syrjinnästä ja epätasa-arvosta maailmassamme, ja se yhdistyy järkyttävään riiston sietämiseen. Tämän pitää loppua. Meillä on kaikilla rooli tämän muuttamisessa – yrityksillä, hallituksilla, kansalaisyhteiskunnalla, kaikilla”, sanoo Walk Free Foundationin johtaja Andrew Forrest tiedotteessa.

Moderniin orjuuteen lasketaan sekä pakkotyö että pakkoavioliitot. Noin 25 miljoonaa orjista on pakkotyössä, 15 miljoonaa taas pakkoavioliitoissa, raportissa kerrotaan.

Uhreista suurin osa on naisia. Esimerkiksi seksikaupan uhreista heitä on 99 prosenttia, pakkoavioliittojen uhreista 84 prosenttia.

Raportti julkaistiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Samaan aikaan julkistettiin myös tilastot lapsityövoiman määrästä. Tutkimuksen mukaan 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta tekee työtä, useimmat maataloudessa. Noin 58 prosenttia on poikia.

ihmisoikeudettyö

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Protesti asekauppaa vastaan Lontoossa
Suomen lisäksi monet muutkin Euroopan maat myyvät aseita Lähi-itään. Protesti Lontoossa syyskuussa.(Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Suomi myi Lähi-itään viime vuonna ennätysmäärän aseita

Lähes kaksi kolmasosaa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui viime vuonna Lähi-itään, selviää SaferGloben tilastoista. Rauhanjärjestöjen mielestä trendi on huolestuttava.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen.(Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0)

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.(Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.