Uutiset

Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua”

Maailman työjärjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yli 40 miljoonaa ihmistä oli modernin orjuuden uhri. Suurin osa heistä oli naisia.
Lukko kaiteessa
Orjuudessa elää yhä yli 40 miljoonaa ihmistä. (Kuva: Tarang hirani / CC BY-NC-ND 2.0 )

Maailmassa oli viime vuonna yli 40 miljoonaa modernissa orjuudessa elävää ihmistä, lasketaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa.

Yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n sekä ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin kootun tutkimuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana orjaksi on joutunut yhteensä 89 miljoonaa ihmistä vaihteleviksi ajoiksi.

”Tämä kertoo syvästä syrjinnästä ja epätasa-arvosta maailmassamme, ja se yhdistyy järkyttävään riiston sietämiseen. Tämän pitää loppua. Meillä on kaikilla rooli tämän muuttamisessa – yrityksillä, hallituksilla, kansalaisyhteiskunnalla, kaikilla”, sanoo Walk Free Foundationin johtaja Andrew Forrest tiedotteessa.

Moderniin orjuuteen lasketaan sekä pakkotyö että pakkoavioliitot. Noin 25 miljoonaa orjista on pakkotyössä, 15 miljoonaa taas pakkoavioliitoissa, raportissa kerrotaan.

Uhreista suurin osa on naisia. Esimerkiksi seksikaupan uhreista heitä on 99 prosenttia, pakkoavioliittojen uhreista 84 prosenttia.

Raportti julkaistiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Samaan aikaan julkistettiin myös tilastot lapsityövoiman määrästä. Tutkimuksen mukaan 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta tekee työtä, useimmat maataloudessa. Noin 58 prosenttia on poikia.

ihmisoikeudettyö

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Presidentinlinna
Globaalit kysymykset eivät ole presidentinvaalien kuumin teema. (Kuva: Richard Mortel / CC BY 2.0)

Globaaleilla areenoilla on Suomen presidentin mentävä aukko

Globaalit kysymykset ovat loistaneet poissaolollaan presidentinvaalikampanjoissa samalla, kun ratkaisemattomien globaalien ongelmien määrä on kasvussa, kirjoittaa Matti Ylönen.
Suomen lippu
Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä.(Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0)

Amnesty: Lähes kaikki presidenttiehdokkaat muuttaisivat translakia

Amnesty kysyi presidenttiehdokkailta muun muassa translaista ja turvapaikkapolitiikasta.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa
Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa.(Kuva: Trocaire / CC BY 2.0)

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.