Raportti: Lehdistönvapaus heikkenee jopa Euroopassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lehdistönvapaus heikkenee jopa Euroopassa

Toimittajia painostetaan yhä kovemmin ottein, varoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestö. Suomi on yhä lehdistönvapausindeksin ykkönen.

Maailman lehdistönvapauden tila on jälleen mennyt huonompaan suuntaan, varoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tänään julkaistussa tuoreessa lehdistönvapausindeksissään.

Syitä ovat sen mukaan hallitusten yhä autoritaarisemmat taipumukset esimerkiksi Turkissa ja Egyptissä. Lisäksi tilannetta heikentävät Puolan kaltaisten maiden tiukkeneva ote valtion omistamasta mediasta sekä turvallisuustilanteen heikkeneminen muun muassa Libyassa, Burundissa ja Jemenissä.

RSF:n lehdistönvapausindeksissä pannaan joka vuosi järjestykseen 180 maata lehdistönvapautta mittaavien indikaattorien perusteella. Ykkösenä on seitsemättä kertaa peräkkäin Suomi.

Huolta herättää kuitenkin se, että indikaattorit ovat heikentyneet kaikkialla maailmassa vuodesta 2013 alkaen. Toimittajien tiloja ja välineitä tuhotaan ja mediaa rajoitetaan uusilla laeilla. Osassa maista on otettu käyttöön lakeja, jotka rankaisevat toimittajia esimerkiksi jumalanpilkasta tai presidentin loukkaamisesta. Seurauksena itsesensuuri on kasvanut, raportissa kerrotaan.

Indeksin ykkösmaita ovat Suomen jälkeen Alankomaat, Norja, Tanska ja Uusi-Seelanti. Huonoimmat maat ovat Eritrea, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Syyria ja Kiina. Suurimpia putoajia viime vuoteen verrattuna olivat Puola, jossa äärikonservatiivinen hallitus pyrkii saamaan valtaansa julkista mediaa, sekä Tadžikistan, jossa alueen hallinto on kiristänyt median oloja.

Puolan lisäksi myös muualla Euroopassa esimerkiksi ääriliikkeiden ja konservatiivisten hallintojen vaikutusvalta on raportin mukaan heikentänyt lehdistönvapauden tilaa. Esimerkiksi Saksan ja Ruotsin sijoitus on pudonnut viime vuodesta.

Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtajan Ilkka Nousiaisen mukaan maailmalla nähtävät muutokset median vapaudessa näkyvät myös Suomessa ykkössijasta huolimatta.

"Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia