Raportti: Lapsikauppa lisääntynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lapsikauppa lisääntynyt

Afrikassa ja Lähi-idässä lähes kaksi kolmasosaa ihmiskaupan uhreista on lapsia, kertoo YK.

Noin kolmannes ihmiskaupan tunnistetuista uhreista on lapsia. Määrä on lisääntynyt vuosista 2007–2010 viisi prosenttia, kertoo YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC tuoreessa ihmiskaupparaportissaan.

Vaikein tilanne on Afrikassa ja Lähi-idässä, jossa noin 62 prosenttia ihmiskaupan uhreista on lapsia. Euroopassa ja Keski-Aasiassa lapsiuhrien osuus on 18 prosenttia.

Myös työperäinen ihmiskauppa on raportin mukaan viime vuosina lisääntynyt. Ihmiskaupan muodot kuitenkin vaihtelevat alueittain: Euroopan ja Keski-Aasian uhrit tekevät useimmiten seksityötä, Itä-Aasiassa ihmiskauppa on yleensä työperäistä.

Suomessa havaittiin vuonna 2013 56 uhria, joista kolme oli lapsia.

Raportin mukaan ihmiskaupan lähtömaita on ainakin 152 ja kohdemaita 124. Erilaisia ihmiskaupan reittejä on pystytty tunnistamaan yli 500.

UNODC kritisoi etenkin ihmiskaupan rankaisemattomuutta. 40 prosenttia maista on antanut tuomioita vain vähän tai ei lainkaan, eikä tilanne ole juuri kymmenessä vuodessa muuttunut, se sanoo.

Raporttia varten kerättiin tietoja 128 maasta vuosilta 2010–2012 sekä osin vuodelta 2013. Tietoja saatiin yli 40 000 uhrista, joista yli 31 000:n, 80 eri maassa asuvan, uhrin ikä ja sukupuoli oli tiedossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia