Raportti: Länsimaissa myytävien elektroniikkatuotteiden taustalla lapsityövoimaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Länsimaissa myytävien elektroniikkatuotteiden taustalla lapsityövoimaa

Älypuhelinten ja sähköautojen akuissa saattaa olla lapsityövoimalla louhittua kobolttia, sillä yritykset eivät valvo tuotantoketjuaan riittävästi, sanovat järjestöt.

Isojen elektroniikkajättien, kuten Applen, Samsungin ja Sonyn tuotteissa saattaa olla lapsityövoimalla louhittua kongolaista kobolttia, sillä yhtiöt eivät valvo riittävästi tuotantoketjuaan, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

"Monet suuryrityksistä sanovat, että heillä on nollatoleranssi lapsityövoimaa kohtaan. Väite ei ole uskottava, koska yritykset eivät ole selvillä alihankkijoistaan. Ilman lakeja, jotka vaativat yrityksiä julkisesti kertomaan, mistä ne hankkivat mineraaleja, yritykset voivat jatkossakin hyötyä ihmisoikeusloukkauksista", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro järjestön tiedotteessa.

Amnestyn ja kongolaisen Afrewatch-järjestön tänään julkaistussa yhteisraportissa tutkitaan Kongon demokraattista tasavaltaa, jossa tuotetaan ainakin puolet maailman koboltista. Kobolttia tarvitaan muun muassa litiumioniakkuihin, joita taas käytetään muun muassa älypuhelimissa ja sähköautoissa.

Amnestyn tutkijoiden mukaan olosuhteet kaivoksissa ovat terveydelle vaaralliset, ja onnettomuuksia sattuu usein. Valtaosa työläisistä työskentelee ilman alkeellisimpiakaan suojavälineitä. Osa työntekijöistä on vain 7-vuotiaita lapsia, jotka kertoivat tutkijoille tekevänsä jopa 12-tuntisia työpäiviä. He tienaavat päivittäin vain muutaman dollarin.

Koboltti myydään Kongosta raportin mukaan muun muassa kiinalaiselle Huayou Cobaltille. Se ja sen omistama kongolainen CDM myyvät prosessoidun koboltin akkukomponenttien valmistajille Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Näiltä tuotteet myydään yrityksille, jotka puolestaan toimittavat akkuja Applen, Microsoftin, Samsungin, Sonyn, Daimlerin ja Volkswagenin kaltaisille yrityksille.

Selvityksen tekijät kysyivät 16:lta Huayou Cobaltin listoilta löytyvältä elektroniikka- ja autoyhtiöltä näiden yhteyksistä yhtiöön ja sen toimittamaan kobolttiin. Yksikään yritys ei pystynyt kertomaan varmasti, mistä näiden tuotteissaan käyttämä koboltti on peräisin. Osa kiisti yhteydet Huayou Cobaltiin.

Kobolttikauppaa ei tällä hetkellä säädellä kansainvälisesti. Amnestyn ja Afrewatchin mukaan ylikansallisten yritysten pitäisi selvittää käyttämänsä koboltin alkuperä.

"Miljoonat ihmiset hyötyvät uusista teknologioista, mutta harva kuluttaja kysyy, miten tuotteet on valmistettu. On korkea aika, että elektroniikkajätit ottavat vastuun tuotteidensa alkuperästä", Laajapuro toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia