Uutiset Terveys

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Suolaa astiassa
Suolan jodiointi auttaisi välttämään lasten aivovaurioita, sanoo Unicef. (Kuva: theilr / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Lähes 19 miljoonaa vastasyntynyttä vuosittain uhkaa saada pysyviä aivovaurioita sekä kärsiä heikentyneistä kognitiivisista toiminnoista varhaislapsuudessaan. Syynä on jodin puute, joka olisi estettävissä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Jodia tarvitaan keskushermoston kasvuun ja kehitykseen. Mikäli lapsi kärsii siitä sikiöaikana tai vauvana, se voi johtaa neurologisiin ja psykologisiin ongelmiin. Lapsen älykkyysosamäärä vähenee jodinpuutteen seurauksena noin 8–10 pisteellä, raportissa kerrotaan.

”Ravintoaineet, joita lapsi saa varhaisina elinvuosinaan, vaikuttavat aivojen kehitykseen koko elämän ajan ja voivat vahvistaa tai tuhota mahdollisuudet menestyksekkääseen tulevaisuuteen”, sanoo Unicefin vanhempi ravitsemusneuvonantaja Roland Kupka tiedotteessa.

Raportin mukaan tällä hetkellä noin 14 prosenttia vastasyntyneistä kärsii jodinpuutteesta.

Ongelman ratkaisu on yksinkertainen: jodioitu suola, joka maksaisi lasta kohti vain muutaman sentin vuodessa. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa jo 87 prosenttia väestöstä käyttää jodioitua suolaa, itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, taas vasta kolme neljäsosaa.

Jokainen jodiointiin sijoitettu dollari tuottaisi raportin mukaan 30 lisää, sillä se vahvistaisi lasten kognitiivisten kykyjen kehittymistä tulevaisuudessa.

Terveys lapsetruokaterveys Suomen UNICEF

Lue myös

Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.