Uutiset Terveys

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Suolaa astiassa
Suolan jodiointi auttaisi välttämään lasten aivovaurioita, sanoo Unicef. (Kuva: theilr / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Lähes 19 miljoonaa vastasyntynyttä vuosittain uhkaa saada pysyviä aivovaurioita sekä kärsiä heikentyneistä kognitiivisista toiminnoista varhaislapsuudessaan. Syynä on jodin puute, joka olisi estettävissä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Jodia tarvitaan keskushermoston kasvuun ja kehitykseen. Mikäli lapsi kärsii siitä sikiöaikana tai vauvana, se voi johtaa neurologisiin ja psykologisiin ongelmiin. Lapsen älykkyysosamäärä vähenee jodinpuutteen seurauksena noin 8–10 pisteellä, raportissa kerrotaan.

”Ravintoaineet, joita lapsi saa varhaisina elinvuosinaan, vaikuttavat aivojen kehitykseen koko elämän ajan ja voivat vahvistaa tai tuhota mahdollisuudet menestyksekkääseen tulevaisuuteen”, sanoo Unicefin vanhempi ravitsemusneuvonantaja Roland Kupka tiedotteessa.

Raportin mukaan tällä hetkellä noin 14 prosenttia vastasyntyneistä kärsii jodinpuutteesta.

Ongelman ratkaisu on yksinkertainen: jodioitu suola, joka maksaisi lasta kohti vain muutaman sentin vuodessa. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa jo 87 prosenttia väestöstä käyttää jodioitua suolaa, itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, taas vasta kolme neljäsosaa.

Jokainen jodiointiin sijoitettu dollari tuottaisi raportin mukaan 30 lisää, sillä se vahvistaisi lasten kognitiivisten kykyjen kehittymistä tulevaisuudessa.

Terveys lapsetruokaterveys Suomen UNICEF

Lue myös

Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.