Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.

Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Hlbti-hahmot loistavat vielä poissaolollaan Hollywood-elokuvista, sanoo mediajärjestö Glaad. Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä (hlbti) on edelleen liian vähän suurten Hollywood-elokuvastudioiden tuotannoissa, sanoo yhdysvaltalainen hlbti-mediajärjestö Glaad.

Se on julkaissut raportin (pdf), jossa arvioidaan seitsemää suurta elokuvastudiota sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen roolia niiden elokuvissa.

Vertailussa parhaiten pärjäsivät 20th Century Fox ja Universal, ja niidenkin arvosana on ”riittämätön”. Lionsgate sekä Warner luokitellaan ”epäonnistuneiksi”.

Tutkimuksessa analysoitiin 109:ää viime vuonna ilmestynyttä elokuvaa. Vain vajaassa 13 prosentissa oli hlbti-hahmoja. Tulos on huonoin sinä aikana, kun raporttia on julkaistu eli vuodesta 2012 asti. Transsukupuolisia hahmoja ei ollut lainkaan. Puolessa hlbti-hahmoja sisältävissä elokuvissa hahmoilla oli ruutuaikaa alle viisi minuuttia.

”Menestyksekkäät elokuva, kuten Wonder Woman ja Black Panther, osoittavat, että yleisö haluaa nähdä monimuotoisia tarinoita, joita ei ole kerrottu ennen. Siksi ei ole syytä siihen, miksi isot studiot saavat indeksissämme niin huonot pisteet”, sanoo Glaadin johtaja Sarah Kate Ellis tiedotteessa.

Glaad käyttää analyyseissaan tunnetun elokuvahistorioitsija Vito Russon mukaan nimettyä testiä, jossa mitataan, miten monimuotoisesti hlbti-ihmiset elokuvissa esitetään. Testin läpäisee elokuva, jossa on selvästi hlbti-hahmoksi määriteltävä hahmo, häntä ei määritellä vain seksuaalisen tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella ja hän on juonessa mukana merkittävällä tavalla.

14 hlbti-hahmoja sisältävästä elokuvasta yhdeksän läpäisi testin. Joukossa on esimerkiksi homohahmon sisältävä Disneyn Kaunotar ja peto -elokuva.

Glaadin tavoitteena on, että vuoteen 2021 mennessä hlbti-hahmoja olisi 20 prosentissa elokuvista ja vuoteen 2024 mennessä 50 prosentissa. Se aikoo julkistaa Hollywoodille ohjeistuksen siitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä voi ottaa paremmin huomioon elokuvissa.

Vito Russo -testin läpäisseet elokuvat

  • Alien: Covenant
  • Kingsman: The Golden Circle
  • Hazlo Como Hombre
  • Un Padre No Tan Padre
  • xXx: The Return of Xander Cage
  • Rough Night
  • Get Out
  • Beauty and the Beast
  • CHiPS

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia