Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Erot vastasyntyneiden kuolleisuudessa jopa 50-kertaisia – ”petämme maailman köyhimmät vauvat”

Joka vuosi 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisenä elinkuukautenaan. Unicefin mukaan suurin osa kuolemista olisi estettävissä.
Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä
Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa. (Kuva: Poulomi Basu / CIFF / CC BY-NC 2.0)

Köyhimmissä maissa syntyvien vauvojen mahdollisuudet selvitä hengissä ensimmäisestä elinkuukaudestaan ovat jopa 50 kertaa pienemmät kuin rikkaissa maissa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan matalan tulotason maissa vastasyntyneiden kuolleisuus on keskimäärin 27 tuhannesta, korkean tulotason maissa määrä on kolme. Ääripäissä erot ovat vieläkin suuremmat.

”Vaikka olemme yli puolittaneet alle 5-vuotiaiden kuolemat viimeisen neljännesvuosisadan aikana, emme ole edistyneet samalla tavalla alle kuukauden ikäisten lasten kuolemien vähentämisessä. Ottaen huomioon, että suurin osa näistä kuolemista on estettävissä, petämme maailman köyhimmät vauvat”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta H. Fore tiedotteessa.

Vähiten vastasyntyneitä kuolee Japanissa, Islannissa ja Singaporessa, noin yksi tuhannesta. Eniten lapsia kuolee Pakistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Afganistanissa, joissa luku on 40 tai enemmän. Suomi on vastasyntyneille neljänneksi paras maa; kuolleisuus on noin 1,2 tuhannesta.

Yhteensä 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisen elinkuukautensa aikana joka vuosi. Yli 80 prosenttia kuolemista johtuu ennenaikaisesta syntymästä, synnytyskomplikaatioista tai infektioista, kuten keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä, raportissa kerrotaan.

Unicef aloittaa helmikuussa kampanjan vastasyntyneiden pelastamiseksi. Sen mukaan tarvitaan muun muassa terveyshenkilökunnan koulutusta ja rekrytointia, parempia terveyskeskuksia ja kunnollisia lääkkeitä ja välineitä.

Muun muassa pula koulutetuista terveystyöntekijöistä vaikeuttaa tilanteen parantamista. Esimerkiksi Norjassa on 218 lääkäriä, hoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Somaliassa vain yksi, raportissa kerrotaan.

Lasten oikeudet lapsetterveyslapsikuolleisuus Suomen UNICEF

Kommentit

Lähettänyt Kaija (ei varmistettu) 21.2.2018 - 16:50

Olisi hyvä, että enemmän huomioitaisiin UNFPA:n toimintaa. UNFPA tekee arvokasta työtä mm. seksuaalivalistuksen, ehkäisyn ja äitikuolleisuuden asialla. Pitkällä tähtäimellä tämän järjestön tekemä työ tulee ihan oikeasti vaikuttamaan enemmänkuin UNICEF:n siihen miten paljon vauvoja kuolee... UNICEF toki auttaa lapsia tällä hetkellä, mutta ongelman ratkaisun avaimet ovat UNFPA:lla!

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.