Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Erot vastasyntyneiden kuolleisuudessa jopa 50-kertaisia – ”petämme maailman köyhimmät vauvat”

Joka vuosi 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisenä elinkuukautenaan. Unicefin mukaan suurin osa kuolemista olisi estettävissä.
Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä
Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa. (Kuva: Poulomi Basu / CIFF / CC BY-NC 2.0)

Köyhimmissä maissa syntyvien vauvojen mahdollisuudet selvitä hengissä ensimmäisestä elinkuukaudestaan ovat jopa 50 kertaa pienemmät kuin rikkaissa maissa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan matalan tulotason maissa vastasyntyneiden kuolleisuus on keskimäärin 27 tuhannesta, korkean tulotason maissa määrä on kolme. Ääripäissä erot ovat vieläkin suuremmat.

”Vaikka olemme yli puolittaneet alle 5-vuotiaiden kuolemat viimeisen neljännesvuosisadan aikana, emme ole edistyneet samalla tavalla alle kuukauden ikäisten lasten kuolemien vähentämisessä. Ottaen huomioon, että suurin osa näistä kuolemista on estettävissä, petämme maailman köyhimmät vauvat”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta H. Fore tiedotteessa.

Vähiten vastasyntyneitä kuolee Japanissa, Islannissa ja Singaporessa, noin yksi tuhannesta. Eniten lapsia kuolee Pakistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Afganistanissa, joissa luku on 40 tai enemmän. Suomi on vastasyntyneille neljänneksi paras maa; kuolleisuus on noin 1,2 tuhannesta.

Yhteensä 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisen elinkuukautensa aikana joka vuosi. Yli 80 prosenttia kuolemista johtuu ennenaikaisesta syntymästä, synnytyskomplikaatioista tai infektioista, kuten keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä, raportissa kerrotaan.

Unicef aloittaa helmikuussa kampanjan vastasyntyneiden pelastamiseksi. Sen mukaan tarvitaan muun muassa terveyshenkilökunnan koulutusta ja rekrytointia, parempia terveyskeskuksia ja kunnollisia lääkkeitä ja välineitä.

Muun muassa pula koulutetuista terveystyöntekijöistä vaikeuttaa tilanteen parantamista. Esimerkiksi Norjassa on 218 lääkäriä, hoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Somaliassa vain yksi, raportissa kerrotaan.

Lasten oikeudet lapsetterveyslapsikuolleisuus Suomen UNICEF

Kommentit

Lähettänyt Kaija (ei varmistettu) 21.2.2018 - 16:50

Olisi hyvä, että enemmän huomioitaisiin UNFPA:n toimintaa. UNFPA tekee arvokasta työtä mm. seksuaalivalistuksen, ehkäisyn ja äitikuolleisuuden asialla. Pitkällä tähtäimellä tämän järjestön tekemä työ tulee ihan oikeasti vaikuttamaan enemmänkuin UNICEF:n siihen miten paljon vauvoja kuolee... UNICEF toki auttaa lapsia tällä hetkellä, mutta ongelman ratkaisun avaimet ovat UNFPA:lla!

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.