Uutiset Rauha ja konfliktit

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti
Tuoreen hauraiden valtioiden indeksin mukaan Espanjan vakaus heikkeni viime vuonna toiseksi eniten. Taustalla olivat Katalonian itsenäistymispyrkimykset ja valtion kovat reaktiot niihin. Kuva Barcelonasta syyskuulta 2017. (Kuva: Toshiko Sakurai / CC BY-NC-ND 2.0)

Useimpien maailman valtioiden vakaus parani ainakin vähän viime vuoden aikana, selviää tuoreesta hauraiden valtioiden indeksistä.

Yhdysvaltalaisen Fund for Peace -tutkimuskeskuksen tekemän indeksin mukaan Suomi on jälleen kerran maailman vakain valtio, Etelä-Sudan taas epävakain.

Vaikka hauraus näyttää useimmiten olevan köyhimpien maiden ongelma, eniten huonontuneiden maiden joukossa on myös maailman rikkaimpia maita.

”Indeksi osoittaa, että valtion hauraus on kaikkien ongelma – se voi vaikuttaa jopa rikkaimpiin ja kehittyneimpiin maihin ”, sanoo J.J. Messner, Fund for Peacen johtaja tiedotteessa.

Viime vuonna vakaus väheni eniten Qatarissa, Espanjassa, Venezuelassa, Yhdysvalloissa ja Jemenissä. Kymmenen eniten huonontuneen maan joukossa ovat myös esimerkiksi Turkki ja Iso-Britannia.

Qatarissa muutosta selittää kiista naapurimaiden kanssa ja sen seurauksena asetettu taloudellinen ja poliittinen saarto. Espanjassa haurautta aiheuttivat Katalonian itsenäistymisäänestys ja valtion kovaotteiset reaktiot siihen. Yhdysvalloissa taustalla ovat muun muassa joukkoampumiset ja poliittiset tutkinnat, Iso-Britanniassa Brexitin aiheuttamat ristiriidat.

Fund for Peacen indeksiä on julkaistu vuodesta 2015 lähtien. Indeksissä pisteytetään 178 maata satojen sosiaalisten, taloudellisten ja poliittisten mittarien mukaan, jotta voitaisiin ennustaa erilaisia levottomuuksia. Mittareita ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutuminen, talouskehitys, väestöpaineet ja valtion legitimiteetti.

Huolestuttavasta kehityksestä huolimatta 151 maata kuitenkin paransi pistemääräänsä edes vähän, raportissa muistutetaan. Eniten paransivat Irak ja Haiti, jotka kuuluvat indeksin huonoimpien maiden joukkoon. Haitissa onnistuttiin ratkomaan kiistanalaiset vaalit ja Irakissa saavutettiin voittoja Isisiä vastaan.

Rauha ja konfliktit demokratiakonfliktirauha

Lue myös

Kaksi punaista teloitetaan talvella 1918

Kymmeniä suomalaisia aseistakieltäytyjiä teloitettiin vuonna 1918

Tuhannet suomalaiset välttelivät viimeiseen asti aseisiin tarttumista sisällissodan aikana. Useimmiten se vaati käpykaartilaisuutta tai muuta esivallan uhmaamista, mistä seurauksena saattoi olla kuolema.
Naisia piirissä

Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen

YK:n ja Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan maailman pitäisi keskittyä enemmän konfliktien ehkäisemiseen. Tällä hetkellä väkivaltaiset konfliktit maksavat jopa 13 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.
Veistos aseesta, jonka piippu on solmussa

Väkivallattomuus on todellinen vaihtoehto

Väkivallattomuutta kritisoidaan usein siitä, että että se on kaunis ajatus muttei voisi toimia natseja vastaan. Väkivallattomat kampanjat ovat kuitenkin saavuttaneet tavoitteensa jopa tehokkaammin kuin väkivaltaiset, kirjoittaa Juho Matinlauri.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.