Raportti: Afrikasta karkaa enemmän rahaa kuin sinne menee – kaikki eivät samaa mieltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Afrikasta karkaa enemmän rahaa kuin sinne menee – kaikki eivät samaa mieltä

Tuoreen selvityksen mukaan Afrikasta katoaa vuosittain yli 40 miljardia dollaria laittoman pääomapaon seurauksena. Asiantuntija kuitenkin kyseenalaistaa luvun.

Kongojoen suiston sademetsää

Afrikka on rikas maanosa, mutta sitä ryöstetään, sanotaan tuoreessa raportissa. Kuva Kongojoen suiston sademetsästä. Kuva: Corinne Stanley / CC BY-NC 2.0.

Afrikka menettää vuosittain paljon enemmän vaurautta kuin saa. Yhteensä vaje on yli 40 miljardia dollaria, eli noin 36 miljardia euroa, paljastaa viime viikolla julkaistu tutkimusraportti.

Raportin taustalla on joukko brittiläis- ja afrikkalaistaustaisia kampanjajärjestöjä. Niiden laskelmien mukaan Afrikan maat saavat vuosittain noin 144,3 miljardia euroa lainoina, siirtolaisten rahalähetyksinä ja kehitysapuna.

Samaan aikaan ne menettävät noin 181 miljardia euroa yhtiöiden verojen välttelyn, itse takaisin maksamiensa velkojen sekä Afrikan luonnonvarojen riistämisen takia. Esimerkiksi laittomat hakkuut, kalastus sekä villieläinten ja kasvien kauppa vie Afrikalta vuosittain noin 26 miljardia euroa.

”Länsimaissa on olemassa voimakas tarina siitä, että Afrikka on köyhä ja tarvitsee apuamme. Tämä tutkimus osoittaa, että Afrikan maat tarvitsevat todellisuudessa sitä, että muu maailma lopettaa sen systemaattisen ryöstämisen. Vaikka kolonialistisen riiston muoto saattaa olla muuttunut ajan mittaan, sen perusluonne pysyy samana”, sanoo toteaa raportin teossa mukana olleen Global Justice Now -järjestön kampanjoitsija Aisha Dodwell järjestön tiedotteessa.

Järjestöt suosittelevat muun muassa, että sellaisia yrityksiä, jotka toimivat veroparatiiseissa, estetään toimimasta Afrikan maissa.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan niele raportin lukuja purematta. Yhdysvaltalaisen kehitystutkimusinstituutin Centre for Global Developmentin vierailevan tutkijan Maya Forstaterin mukaan vaikka raportissa käsitelläänkin tärkeitä ongelmia, sen luvut eivät ole luotettavia. Se painottaa myös vääriä asioita, ja osa sen laskutavoista on kyseenalaisia.

Forstater kritisoi muun muassa sitä, että raportissa lasketaan ulkomaaninvestoinnit Afrikan saamiksi rahavirroiksi, mutta kun monikansalliset yritykset tekevät voittoa, se lasketaankin Afrikasta poistuvaksi rahavirraksi. Jos Afrikkaan halutaan investointeja, on ymmärrettävä, että yritykset tekevät siellä myös voittoa, Forstater sanoo Humanosphere-uutissivuston haastattelussa. Oikein verotettua voittoa ei hänen mukaansa pidä nähdä samalla tavoin kuin veroparatiiseihin piilotettuja voittoja.

”Jos yritetään tarkastella taloutta sankona ja mitata, mitä sinne menee ja mitä sieltä vuotaa, unohdetaan se, että kehitys on sitä, mitä sangon sisäpuolella tapahtuu”, hän muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia