Ranska tänä vuonna vaarallisin maa toimittajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ranska tänä vuonna vaarallisin maa toimittajille

Charlie Hebdo -lehteen tehty hyökkäys nosti ensimmäistä kertaa toimittajakuolemien listan kärkeen rauhallisen länsimaisen demokratian.

60 mediatyöläistä on kuollut väkivaltaisissa olosuhteissa työnsä seurauksena vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Vaarallisin maa on ollut yllättäen Ranska, jossa Charlie Hebdo -lehteen alkuvuonna tehty terrori-isku vei kahdeksan ihmisen hengen, kertoo tiedot kerännyt toimittajien turvallisuusjärjestö International News Safety Institute (INSI).

Järjestö tuottaa kaksi kertaa vuodessa listauksen (pdf) toimittajien ja muiden mediatyöläisten kuolemista. Sen mukaan listan kärjessä on nyt ensimmäistä kertaa länsimainen rauhallinen demokratia. Tästä vuodesta näyttääkin tulevan viime vuotta pahempi toimittajakuolemien suhteen, kertoo järjestön johtaja Richard Sambrook.

Huolestuttavana kehityksenä pidetään myös sitä, että jihadistiset ääriliikkeet ovat tänä vuonna mestanneet jo seitsemän toimittajaa. Muutama vuosi sitten luku olisi ollut mahdoton, Sambrook toteaa.

Listauksen mukaan Ranskan jälkeen eniten mediatyöläisiä on kuollut Etelä-Sudanissa ja Jemenissä, joissa kummassakin kuoli kuusi ihmistä. Irakissa ja Libyassa mediatyöntekijöitä on kuollut kummassakin viisi. Sen sijaan aiempina vuosina listan kärjessä olleessa Syyriassa kuolonuhreja on ollut vain kaksi. Syyksi epäillään sitä, etteivät toimittajat enää uskalla mennä maahan.

Suurimmassa osassa kuolemissa toimittaja on ollut paikallinen – kansainvälisiä toimittajia on kuollut vain viisi.

Raportin mukaan toimittajien tapoista jää kiinni vain harva. Vain viidessä tapauksessa tänä vuonna on tunnistettu epäiltyjä tai tehty pidätyksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia