Rahapula jarruttaa Afrikan vesihuoltoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahapula jarruttaa Afrikan vesihuoltoa

Afrikassa matkapuhelin on yleisempi kuin puhdas vesi tai kunnollinen vessa.

(IPS) -- Ilman puhdasta vettä ja vessaa ei voi olla kestävää kehitystä. Afrikkalaisista vessaan pääsee vain 30 prosenttia ja puhdasta vettä nauttii 63 prosenttia. Matkapuhelin sen sijaan on jo 93 prosentin ulottuvilla.

Saharan eteläpuolinen Afrikka hyödyntää nykyisin alle viittä prosenttia vesivaroistaan, mutta kattavan vesihuollon järjestäminen on toivottoman kallista.

"Afrikalla ei yksinkertaisesti ole varaa siihen", Etelä-Afrikan Wits-yliopiston tutkija Mike Muller sanoo. Hän toimi aiemmin maansa vesihallinnon pääjohtajana.

Vesialan toimijoiden kansainvälinen verkosto, Maailman vesineuvosto laskee, että rahaa pitäisi sijoittaa 585 miljardia euroa vuosittain vuoteen 2030 asti, jos mielitään turvata vesi- ja viemärihuolto kaikille maapallon asukkaille. Se on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

Vettä tarvitaan kaikessa

Puhdas vesi puuttuu maailmassa yli 923 miljoonalta ihmiseltä ja kelvollinen käymälä 2,4 miljardilta, vesineuvosto kertoo.

Noin 80 prosenttia jätevesistä pääsee puhdistamattomana luontoon, ja veden aiheuttamat sairaudet tappavat 3,5 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Vesihuollon puutteista arvioidaan koituvan yli 400 miljardin euron kustannukset vuodessa.

Puhtaan veden puute aiheuttaa osaltaan sotia, nälänhätiä ja hallitsemattomia muuttoliikkeitä, vesineuvoston puheenjohtaja Benedito Braga sanoo.

Hän muistuttaa, että vesi on sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen välttämätön osatekijä miltei kaikilla sektoreilla. "Se turvaa ruuan- ja energiansaantia ja vakauttaa markkinoita sekä tuotantoelämää."

Vesineuvosto arvioi, että jokainen vesi- ja viemärihuoltoon sijoitettu euro vähentää terveydenhoidon menoja 4,3 euron edestä.

Työvuodet vedenhaussa

YK laskee, että Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaat käyttävät 40 miljardia tuntia vuodessa vedenhakuun. Se vastaa ranskalaisten vuotuisia työtunteja.

Mullerin mielestä Afrikassa ei hyödytä puhua jätevesiongelmista niin kauan kuin asukkaille ei kyetä tarjoamaan puhdasta vettä. "Ilman puhdasta vettä ei synny jätevettäkään."

Norjalaisen ympäristöjärjestön Grid-Arendalin toimintaa Afrikassa koordinoiva Clever Mafuta muistuttaa kuitenkin, että vesiasiat vaativat kokonaisvaltaista näkemystä.

"Keskittyminen pelkästään puhtaan juomaveden tarjontaan jää varsinkin kaupungeissa tilapäiseksi menestykseksi, ellei viemäröintiä ja jäteveden käsittelyä oteta huomioon. Vaarana on, että jätevesi pääsee sotkemaan juomavettä ja silloin hyödyt on menetetty", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia