Qatarin MM-kisojen rakentajilla surkeat työolot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatarin MM-kisojen rakentajilla surkeat työolot

Vuoden 2022 jalkapallon Qatarin MM-kisojen rakennustyöt nojaavat köyhien maiden siirtotyöläisiin, joiden oikeusturva on heikko.

Persianlahden pienessä emiirikunnassa Qatarissa rakennetaan stadioneita, hotelleja ja liikenneyhteyksiä vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja varten. Rakennustyön tekevät valtaosin siirtotyöläiset, sillä vain kuusi prosenttia työvoimasta on qatarilaisista, Juhani Artto kirjoittaa.

Siirtotyöläiset tulevat Intiasta, Nepalista ja muista Aasian köyhistä maista. "Ulkomaiset työntekijät ovat työnantajiensa armoilla, sillä Qatarissa sovellettavassa kafala-järjestelmässä ulkomaisilla työntekijöillä ei yleensä ole oikeutta vaihtaa työnantajaa", Artto toteaa.

Työntekijöiden asemaa vaikeuttaa myös se, ettei heillä ole Qatarin lain mukaan oikeutta liittyä ammattiliittoihin. Siirtotyöläisillä ei myöskään ole oikeutta solmia työehtosopimuksia, eikä lakko-oikeutta.

Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n tällä viikolla julkistetun raportin Hidden faces of the Gulf miracle mukaan Qatariin aikovat siirtotyöläiset ovat usein lähtömaissaan joutuneet maksamaan työvoimaa välittäville yrityksille. Työntekijöille luvataan suurempia tuloja kuin mitä heille todellisuudessa maksetaan. Raportin mukaan rakennustöissä tavanomainen ansio yltää runsaaseen 200 euroon kuukaudessa.

Rakennustyöläisten ohella Qatarissa työskentelee noin 50 000 köyhistä maista tullutta kotiapulaista, joista "moni kärsii ylipitkistä työpäivistä ja huonosta, jopa väkivaltaisesta kohtelusta", Artto kirjoittaa. Lisäksi kotiapulaisten palkkataso on alhaisempi kuin rakennustyöläisten.

ITUC toimii sen puolesta, että siirtotyöläiset saavat Qatarissa normaalit ay-oikeudet ja että heitä muutoinkin kohdeltaisiin asiallisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia