Qatarin korkein oikeus vahvisti runoilijan linnatuomion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatarin korkein oikeus vahvisti runoilijan linnatuomion

Mohammed Rashid al-Ajamia odottaa 15 vuoden vankeusrangaistus maan emiirin loukaamisesta lyriikalla.

Qatarilaisrunoilija Mohammed Rashid al-Ajaminin saama 15 vuoden tuomio maan emiirin loukaamisesta pysyi maan korkeimmassa oikeudessa, kertovat uutislähteet. Tuomio langetettiin viime viikolla Dohassa.

Al-Ajami tuomittiin syksyllä 2012 elinkautiseen vuonna 2010 kirjoittamastaan runosta, jonka syyttäjä katsoi loukanneen Qatarin emiiri Šeikki Hamad ibn Khalifa Al Thania ja yllyttäneen vallankumoukseen. Tänä keväänä tuomiota kuitenkin lievennettiin valitustuomioistuimessa.

Tuomion taustalla on katsottu olevan myös al-Ajamin myöhempi runo Tunisian jasmiini, jossa ihaillaan Tunisian vallankumousta ja kritisoidaan Persianlahden valtioiden sortavia poliittisia rakenteita.

Puolustuksen mukaan tuomio oli poliittinen eikä juridinen. Puolustus on aiemmin esittänyt kritiikkiä siitä, että hänelle tai al-Ajamille ei annettu mahdollisuutta puhua oikeuden edessä syksyllä 2012 salassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä. 

Amnesty International pitää al-Ajamin runostaan saamaa tuomiota jyrkkänä ilmaisunvapauden rikkomuksena ja vaatii runoilijan välitöntä vapauttamista.

"On erityisen hälyttävää nähdä tällaisia tuomiota annettavan Qatarissa, joka pyrkii näyttäytymään taiteita syleilevänä valtiona ja väittää kunnioittavansa kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja", sanoo järjestön Lähi-idän ja pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Philip Luther.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia