Qatarilaisrunoilija sai elinkautisen kriittisestä runosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatarilaisrunoilija sai elinkautisen kriittisestä runosta

Persianlahden alueen aktivistit pelkäävät, että kovat tuomiot leviävät.

Qatarilainen runoilija Mohammed al-Ajami, joka tunnetaan myös Mohammed Ibn al-Dheebina, on saanut elinkautisen vankeustuomion Jasmiinirunona tunnetun kriittisen runonsa vuoksi.

Runossa kritisoidaan Persianlahden alueen valtioita ja puhutaan sortavasta eliitistä. Al-Ajami oli kirjoittanut aiemmin myös Qatarin hallitsijaperhettä kritisoivia runoja.

Al-Ajami pidätettiin marraskuussa 2011, minkä jälkeen hän on ollut vangittuna. Hänet tuomittiin yllyttämisestä vallitsevan järjestelmän syrjäyttämiseen sekä emiirin loukkaamisesta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on kuitenkin epäselvää, mikä on tuomion todellinen perusta.

Tuomio herättää huolta, sillä Qatar on aiemmin lupaillut ensi vuodelle ensimmäisiä kansallisia vaaleja sekä tukenut arabikevättä. Maassa toimii myös kriittisenä tunnettu tv-kanava al-Jazeera. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan al-Ajamin oikeudenkäynti onkin heikentänyt maan yrityksiä esittää itsensä sananvapauden turvasatamana.

Amnesty Internationalin mukaan myös aktivistit muualla Persianlahden alueella ovat nyt peloissaan, sillä he kokevat sen olevan uhka heille kaikille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia