Puuvilla pelasti sambialaisviljelijän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puuvilla pelasti sambialaisviljelijän

Forbes Gwilizen elintaso kohosi suuryhtiön sopimustuottajana, kertoo Nebert Mulenga.

Viisi vuotta sitten sambialainen Forbes Gwilize, 52, pystyi tuskin pitämään seitsenlapsisen perheensä hengissä maanviljelyllä. Nyt hänellä on oma traktori, ja lapset käyvät parhaita kouluja. Kiitos menee ylikansalliselle puuvillayhtiölle.

Gwilize asuu Musenan kylässä 80 kilometrin päässä Sambian pääkaupungista Lusakasta. Aiemmin hän teki peltotyöt käsin, joten hehtaari maissia ja puoli hehtaaria puuvillaa oli kylliksi.

Nyt Gwilize kasvattaa puuvillaa 33 hehtaarilla. "Olen rakentanut mailleni kahdeksan taloa, ostanut traktorin ja lähettänyt lapseni maan parhaisiin kouluihin", hän riemuitsee. Hän kasvattaa yhä maissia kotitarpeiksi, mutta tienestit tuo puuvilla.

Gwilizen kumppani on maailman suurin yksityinen puuvillanostaja, yhdysvaltalainen Dunavant, joka on pestannut tuhansia sambialaisia sopimusviljelijöiksi. Puuvillasta maksettava hinta sovitaan etukäteen, ja yhtiö toimittaa viljelijälle siemenet, lannoitteet ja muut kemikaalit.

Tehokkuuden asialla

Dunavant lainasi Gwilizelle rahat traktorin ostoon. Lisätuloja hän saa hoitamalla yhtiön ja muiden sopimusviljelijöiden yhteyksiä ja vuokraamalla traktoria naapureille.

"Olen palkannut traktorikuskin ja neljä vakituista työntekijää tilalleni", Gwilize kertoo. Hän laskee ansaitsevansa vähintään 1 500 euroa kuussa pelkästään traktorin vuokraamisesta.

Dunavantin palkkalistoilla on Sambiassa 175 000 viljelijää, joita autetaan koneistamaan tuotantoaan, yhtiön maajohtaja Nigel Seabrook sanoo. Tuotantopanosten ohella yritys antaa pienviljelijöille koulutusta.

Dunavant on tehnyt yhteistyötä Sambian puuvillantuottajien kanssa yli kymmenen vuotta. Vuonna 2011 mukaan tulivat auringonkukka, soija ja maissi.

"Toivomme viljelijöiden hyödyntävän mahdollisimman monipuolista kasvivalikoimaa, jotta maa tulee tehokkaaseen käyttöön", Seabrook kertoo.

Helpottaa köyhyyttä

Maataloustutkija Robert Munthali pitää puuvillafirmojen toimintaa Sambiassa myönteisenä. Hän toivoo muidenkin kasvien sopimusviljelyn yleistymistä, jotta maaseudun köyhyys helpottuisi.

Sambian maatalousministeri Emmanuel Chenda uskoo sopimusviljelyn auttavan pientiloja, joille ei heru pankkilainoja. "Hallitus haluaa kannustaa sopimusviljelyä eri puolilla maata", hän vakuuttaa.

Ministeri valittaa, että viime vuonna jotkut puuvillayhtiöt jättivät tappiot viljelijöiden niskoille. Hallitus haluaa sopimuksiin kaikkia osapuolia kunnioittavat reilut ehdot, hän sanoo.

Puuvilla on ollut tärkeä tekijä Sambian taloudessa. Ennen teollisuuden yksityistämistä 1990-luvulla maassa toimi 140 tekstiili- ja vaatetehdasta. Toiminta hyytyi kiristyneen kansainvälisen kilpailun ja halpatuonnin vuoksi.

Chenda toivoo, että yksityisen sektorin aloitteet, kuten sopimusviljely, loisivat pohjaa teollisuuden elpymiselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia