Purkutuomio uhkaa palestiinalaiskylää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Purkutuomio uhkaa palestiinalaiskylää

Susiyan kylän purku-uhka on saanut poikkeuksellista kansainvälistä kritiikkiä Yhdysvalloilta asti.

Israelin armeija uhkaa purkaa lähipäivinä miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevan palestiinalaiskylän asumukset. Tapaus on saanut poikkeuksellisen laajaa kansainvälistä huomiota.

Israelin viranomaiset ilmoittivat reilu viikko sitten, että Länsirannan eteläosissa lähellä Yattan kaupunkia sijaitseva Susiyan kylä on määrä purkaa Ramadan-paastokuukauden päättävän juhlan jälkeen. Juhla päättyi sunnuntaina. Israelilaisen ihmisoikeusjärjestön B'tselemin mukaan purku-uhan alla on noin puolet kylän rakennuksista.

Virallinen selitys purkamiseen on se, ettei kyläläisillä ole rakennuslupaa asumuksilleen. Palestiinalaiset saavat alueella kuitenkin rakennuslupia vain ani harvoin, ja järjestöt ja kyläläiset pitävätkin todellisena syynä sitä, että Susiya sijaitsee laittoman juutalaissiirtokunnan ja arkeologisen kaivauskohteen välissä.

Kylän asukkaat häädettiin lähistöllä sijaitsevilta alkuperäisiltä asuinsijoiltaan kaivausten vuoksi ensimmäisen kerran vuonna 1986, muutamaa vuotta juutalaissiirtokunnan perustamisen jälkeen. Uusi häätö tapahtui vuonna 2001, kun siirtokuntalainen tapettiin toisen intifadan kuohuissa. Nyt kylän noin 350 asukasta elävät teltoissa ja muissa rakennelmissa.

Israelin korkein oikeus hylkäsi toukokuussa vetoomuksen kylän purkutuomion perumisesta. Käytännössä purkaminen voi tapahtua koska tahansa, vaikka kyläläiset ovatkin jättäneet aiheesta vetoomuksen korkeimmalle oikeudelle.

Israelin purkumääräykset palestiinalaisten rakennuksille ovat yleisiä, mutta Susiyan tapaus on herättänyt poikkeuksellista kansainvälistä huomiota. Muun muassa EU-diplomaatit vierailivat alueella kesäkuussa ilmaisemassa tukensa palestiinalaisille. Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi viime viikolla vaativansa Israelin suunnitelman perumista.

"Tämän palestiinalaisen kylän tai sen osien tuhoaminen sekä palestiinalaisten häätö kodeistaan olisi haitallista ja provokatiivista", sanoi ulkoministeriön edustaja John Kirby ministeriön päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa kylän purkaminen vahingoittaisi entisestään rauhanpyrkimyksiä.

Israelilaiset aktivistit ovat ilmoittaneet yöpyvänsä kylässä tällä viikolla. Myös Kirkkojen maailmanneuvoston EAPPI-ohjelma, joka lähettää alueelle myös suomalaisia tarkkailijoita, on päivystänyt kylässä.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967. Kansainvälinen yhteisö pitää laittomana Länsirannalle rakennettuja juutalaissiirtokuntia, joissa elää noin puoli miljoonaa ihmistä. Israelilainen ICAHD-järjestö on arvioinut, että miehityksen aikana noin 48 000 palestiinalaisten rakennusta on purettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia