Puhtaasta ympäristöstä halutaan ihmisoikeus – uusi kansainvälinen sopimus tekeillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhtaasta ympäristöstä halutaan ihmisoikeus – uusi kansainvälinen sopimus tekeillä

Ranska johtaa kampanjaa, jonka tavoitteena on, että YK:n tärkeimpien ihmisoikeussopimusten rinnalle nousisi uusi, juridisesti sitova sopimus oikeudesta ympäristöön.

Maapalloveistos

Uusi globaali ympäristösopimus täydentäisi YK:n aiempia ihmisoikeussopimuksia. Kuva: ExarchIzain / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Valtiot saattavat tulevaisuudessa olla oikeudellisesti velvoitettuja takamaan kansalaisilleen puhtaan ympäristön. Maailmalla puuhataan parhaillaan uutta kansainvälistä ympäristösopimusta, joka toteutuessaan täydentäisi YK:n tärkeimpiin kuuluvia ihmisoikeussopimuksia.

Kansainvälisten lakiasiantuntijoiden luonnostelema sopimusteksti (pdf) julkistettiin kesäkuussa. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä esitellä sopimus syyskuussa YK:n yleiskokoukselle.

”Meillä on jo kaksi kansainvälistä [ihmisoikeus-]sopimusta. Ideana on luoda kolmas, kolmannen sukupolven oikeuksia varten – ympäristöoikeuksien sopimus”, sanoi Ranskan perustuslakineuvoston puheenjohtaja Laurent Fabius France24-uutissivuston mukaan.

Fabius viittasi YK: taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimukseen sekä kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimukseen, jotka hyväksyttiin vuonna 1966. Ympäristöoikeuksista on tehty monia linjauksia ja sopimuksia, mutta yhtä kattavaa, juridisesti sitovaa sopimusta ei ole olemassa.

Uuden sopimuksen arvo olisikin luonnostelijoiden mukaan juuri juridisessa sitovuudessa: valtiot voitaisiin vetää oikeuteen ympäristöoikeuksien rikkomisesta. Sopimus on ajankohtainen myös vuonna 2015 hyväksyttyjen Pariisin ilmastosopimuksen sekä YK:n kestävän kehityksen agendan vuoksi.

Sopimusluonnoksessa on 26 artiklaa. Sen mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus ympäristöön, joka on ekologisesti vakaa ja joka edistää terveyttä, hyvinvointia, arvokkuutta, kulttuuria ja kehitystä. Jokaisella valtiolla tai kansainvälisellä instituutiolla on velvollisuus huolehtia ympäristöstä. Sopimusluonnoksessa on mukana myös niin sanottu saastuttaja maksaa -periaate.

Luonnosta käsitellään seuraavaksi syyskuussa järjestettävässä konferenssissa, minkä jälkeen se viedään YK:n yleiskokoukseen. Luonnos etenee vain, jos yleiskokous hyväksyy päätöslauselman, joka luo sopimusta valmistelevan komitean, kertoo Environment News Service -uutissivusto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia