Uutiset Naisten oikeudet

Puhelinsovellus varoittaa naisia seksuaalisesta häirinnästä

Viiden kaupungin tutkimuksen mukaan nuoret tytöt välttelevät tiettyjä alueita seksuaalisen väkivallan pelossa. Uusi sovellus opastaa kävijöitä turvallisemmille reiteille, mittarina muun muassa muiden naisten kokemukset.
Nainen puhelin kädessä
Kaupungit ovat usein turvattomia naisille. Malesiassa järjestetyn Maailman kaupunkifoorumin osanottaja ohittaa Abu Dhabia esittelevän osaston. (Kuva: Manipadma Jena / Suomen IPS)

(IPS) -- Etukäteen tilattu taksi tuli tunnin myöhässä Intian Chennain asemalle, jonne toimittaja Shiba Kurian oli saapunut ruuhkajunalla työpäivän jälkeen. Kyytiä odotellessaan hän joutui kuuntelemaan asemalla lorvailevien miesten huutelua ja naureskelua.

Seuraavana päivänä Kurian palasi asemalle ja merkitsi paikan turvattomaksi puhelimensa Safetipin-sovellukseen. Nyt kaikki sen käyttäjät saavat varoituksen liikkuessaan alueella.

”Turvallisuus on sosiaalinen kysymys. Poliisi ja valvontakamera eivät tee kaupungista turvallista, vaan se, että myös naiset voivat liikkua julkisilla paikoilla pelotta. Vain siten he voivat hyödyntää tarjolla olevia sosiaalisia ja taloudellisia mahdollisuuksia”, Safetipinin perustajiin kuuluva Kalpana Viswanath selittää.

Pelon maantiedettä

Plan-järjestön selvitys viidestä kehitysmaiden kaupungista paljastaa, että nuoret tytöt välttelevät tiettyjä alueita seksuaalisen väkivallan pelossa.

Intian Delhissä vain 3,3 prosenttia tytöistä sanoi tuntevansa aina olonsa turvalliseksi joukkoliikenteessä. Ugandan Kampalassa 45 prosenttia tytöistä oli kohdannut seksuaalista ahdistelua liikennevälineissä. Perun Limassa julkisilla paikoilla kävelemisen koki aina turvalliseksi 2,2 prosenttia tytöistä.

Ilmaisen Safetipin-sovelluksen on ladannut puhelimeensa 85 000 henkeä 20 maassa. Suosituin se on Intian kaupungeissa sekä Filippiinien Manilassa, Kenian Nairobissa, Indonesian Jakartassa ja Kolumbian Bogotassa.

Oma kokemus ratkaisee

Tietyn paikan turvallisuutta määrittää Safetipinissa valaistuksen ja näkyvyyden ohella se, liikkuuko alueella naisia tai ylipäätään ihmisiä, ja onko lähistöllä vartijoita tai poliiseja. Myös liikenneyhteydet kartoitetaan, mutta tärkeintä on se, miltä käyttäjästä tuntuu liikkua alueella.

Sovellus opastaa kävijöitä aiemmin turvallisimmiksi koetuille reiteille. Ruudulle tulee varoitus, jos muut käyttäjät ovat määritelleet paikan turvattomaksi.

Safetipinissa voi myös aktivoida toiminnon, josta kotona odottava henkilö pystyy seuraamaan tulijan reittiä.

Viswanathin mukaan sovelluksen ahkerimmat käyttäjät ovat 25–40-vuotiaita, itsenäisen elämän aloittaneita naisia. ”Nuoret kotona asuvat naiset eivät ole niin huolissaan, mutta heidän vanhempansa käyttävät sovellusta valvoakseen tyttärensä turvallisuutta.”

Valistusta kuljettajille

Plan-järjestön Vietnamin Hanoissa haastattelemista tytöistä joka kolmas sanoi, ettei uskalla kääntyä poliisin puoleen ahdistelutapauksissa. Järjestön kampanja tyttöjen turvallisuuden parantamiseksi innosti mukaan Lan ja Linh -nimiset tytöt. He järjestivät iltaisin ryhmäkävelyjä Hanoin vaarallisille alueille kartoittaakseen riskejä ja lisätäkseen tietoisuutta tyttöjen oikeuksista.

”Hanoissa lähes 10 000 nuorta tyttöä käyttää bussia joka päivä”, 13-vuotias Linh kertoo. Hän on kampanjoinut myös jakamalla tiedotteita ja aihetta käsitteleviä sarjakuvakirjoja 8 000 kuljettajalle ja rahastajalle.

Kampanja sai viranomaiset asentamaan busseihin turvakameroita ja antamaan ohjeet siitä, paljonko väkeä kyytiin on lupa ottaa.

Kehitysmaiden kaupunkeihin muuttaa viisi miljoonaa ihmistä joka kuukausi, ja vuonna 2030 jo 1,3 miljardia tyttöä asuu maailman kaupungeissa, Plan muistuttaa.

Naisten oikeudet gendersoveltava teknologiainformaatioteknologiainternet Suomen IPS

Lue myös

Kaksi naista kaataa viljaa

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.
Rikottu lasi

Järjestöt: Suomessa ei vieläkään tarpeeksi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Suomi raportoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa, miten se on toteuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseen tähtäävää Istanbulin sopimusta. Järjestöarvion mukaan muun muassa lapsia pitäisi auttaa tehokkaammin.
Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.