Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

(IPS) -- Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

"Prostituutiosta on tullut ongelma. Naisten ohella seksiä myyvät nykyään myös miehet", lääkäri Marta Elena Herrera sanoo.

Lääkäri ja seksuaalivähemmistöjen puolustaja Alberto Roque valittaa, että yritykset tehdä prostituutiosta akateemista tutkimusta sensuroidaan järjestelmällisesti.

Hänen mielestään yhteiskunnan ei pitäisi tuomita prostituution harjoittajia seksin vuoksi vaan siksi, että seksikauppaa hallitsevat miehet, jotka "riistävät niin naisia, transsukupuolisia kuin miehiäkin".

Kitkettiin, mutta palasi

Vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen sosialistiseksi julistautunut Kuuba kielsi seksikaupan, ja alalla tuolloin olleet naiset pyrittiin kouluttamaan muihin ammatteihin. Talouden romahdus 1991 ja sittemmin alkanut matkailun kasvu saivat prostituution yleistymään uudelleen.

Nykyinen lainsäädäntö ei pidä seksikauppaa rikoksena mutta vaatii sen tuotot valtiolle. Parittamisesta, pornografiasta ja ihmiskaupasta uhkaa jopa 20 vuoden vankeus.

Kuubassa toimivaa seksuaalikasvatuksen keskusta (Cenesex) johtaa presidentti Raúl Castron tytär, seksologi Mariela Castro Espín. Laitos järjesti tammikuussa toisen kerran kansainvälisen symposiumin sukupuolittunutta väkivaltaa, prostituutiota, seksiturismia ja ihmiskauppaa vastaan.

Tilaisuus kokosi 80 tutkijaa ja aktivistia useista Euroopan ja Amerikan maista. He arvioivat, että Kuuban liittyminen aiempaa kiinteämmin maailmantalouteen on tuonut uusia ilmiöitä, kuten yksityisomaisuuden ja taloudellisen eriarvoisuuden kasvun. Matkailubuumi toi maahan viime vuonna ennätysmäiset neljä miljoonaa kävijää.

Mallia Ruotsista

Sosiologi Rosa Campoalegren mukaan turismin kasvu on Kuuballe sekä uhka että mahdollisuus eikä se ole ainoa prostituutiota ruokkiva tekijä.

Hänen mielestään on yhteiskunnan tehtävä kehittää vastalääkkeitä, kuten valistusta ja tiedotusta, sekä vahvistaa perheiden ja yksilöiden tukea. Mariela Castro esitteli symposiumissa muiden maiden ratkaisumalleja mainiten, että Hollannissa ja Belgiassa seksityö on laillista ja sen harjoittajien turvallisuudesta huolehditaan.

Castro haluaisi kuitenkin kopioida Kuubaan mallin Ruotsista, joka kriminalisoi seksin ostamisen ensimmäisenä. "Seksimarkkinoille osallistuminen kaventaa yksilön oikeuksia", Castro perustelee.

Raha houkuttaa

Kuuban sisäministeriön tutkija Rubén Herrera haastatteli 82:ta naista, jotka myyvät Havannassa seksiä ulkomaalaisille, ja heidän perheenjäseniään.

Naiset ovat nuoria ja enemmistöltään mestitsejä. Toiseksi suurin ryhmä ovat valkoiset ja kolmantena mustat. Taustalla on hajonneita perheitä ja köyhyyttä. Herreran mukaan naisten arvomaailmalta on pohja romahtanut.

Naisista joka kolmas ryhtyi seksikauppaan alle 18-vuotiaana eli alalle tullaan yhä nuorempana. Useimpien motiivina oli taloudellisen niukkuuden voittaminen, mitä 50–200 dollarin palkkiot helpottavat. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 dollaria kuussa.

Herreran mukaan parittajien toimintaa on viime aikoina pystytty rajoittamaan, koska valtio on rohkaissut näiden uhreiksi joutuneita naisia tekemään valituksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia