Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Pro-tukipiste: Amnestyn prostituutiokeskustelu oikeilla raiteilla

Erittäin myönteistä, että Amnesty lähtökohtana on ihmiskaupan ja prostituution erottaminen toisistaan jo alkuunsa, Pro-tukipisteestä sanotaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia edistävä Pro-tukipiste toivottaa Amnestyn avaaman keskustelun seksityöstä tervetulleena lisänä suomalaiseen prostituutiopolitiikkakeskusteluun.

Ihmisoikeusjärjestö ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä kampanjan seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämiseksi, jonka osana järjestö myös selvittää virallisen kantansa prostituutioon. Amnesty myös painottaa tiedotteessaan, että nyt käynnistyvä konsultaatio ei muuta järjestön kantaa ihmiskauppaan.

Pro-tukipisteen mukaan erityisen myönteistä on, että Amnesty on tehnyt lähtökohtaisen eron ihmiskaupan ja prostituution välille.

Juuri tämän eron tekeminen vie keskustelun seksityöntekijöiden oikeuksista tai kriminalisoinnin laajentamisesta kokonaan uusille urille, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo maailma.netille.

"Jos ei suostuta näkemään, että ihmiskauppa seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksiin ja prostituutio eivät ole yksi ja sama asia, ajaudutaan tilanteeseen, jossa kriminalisointi kohdistuu myös niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä ihmiskaupan kanssa tai joiden oikeuksia ei muuten loukata", Kauppinen toteaa.

Amnesty on korostanut julkisuudessa, että järjestöllä ei tällä hetkellä ole kantaa prostituutioon. Tästä huolimatta järjestössä käynnistyvän keskustelun pohjana toimiva luonnoksen herättämä arvostelu rikkoi uutiskynnyksen Suomessakin.

Kauppisen mukaan se, että jo pelkkä keskustelunavaus ja vaihtoehtojen esittäminen saa aikaan näin voimakkaita reaktioita kertoo, miten herkkä asia prostituutiopolitiikka on. Vahvojen mielipiteiden ja syytösten esittämisen sijaan julkisuudessa tarvittaisiinkin lisää analyyttisempaa keskustelua, hän lisää.

"Ihmisoikeuksien kannalta syntynyt myrsky on hämmästyttävä ja osoittaa, että asiasta on syytä keskustella. Jos ei joka ikisen ryhmän ihmisoikeuksista voida puhua ja pysähtyä tarkastelemaan niitä eri kulmilta, niin onko se silloin universaali käsite ylipäätään", hän kysyy.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudettyöpolitiikkaaktivismilaki Suomi Amnesty InternationalPro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.
Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.
Mariela Castro Espín (toinen vas.) johtaa Kuuban seksuaalikasvatuksen keskusta, joka järjesti tammikuussa kansanvälisen symposiumin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.