Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Pro-tukipiste: Amnestyn prostituutiokeskustelu oikeilla raiteilla

Erittäin myönteistä, että Amnesty lähtökohtana on ihmiskaupan ja prostituution erottaminen toisistaan jo alkuunsa, Pro-tukipisteestä sanotaan.

Seksityöntekijöiden oikeuksia edistävä Pro-tukipiste toivottaa Amnestyn avaaman keskustelun seksityöstä tervetulleena lisänä suomalaiseen prostituutiopolitiikkakeskusteluun.

Ihmisoikeusjärjestö ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä kampanjan seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistämiseksi, jonka osana järjestö myös selvittää virallisen kantansa prostituutioon. Amnesty myös painottaa tiedotteessaan, että nyt käynnistyvä konsultaatio ei muuta järjestön kantaa ihmiskauppaan.

Pro-tukipisteen mukaan erityisen myönteistä on, että Amnesty on tehnyt lähtökohtaisen eron ihmiskaupan ja prostituution välille.

Juuri tämän eron tekeminen vie keskustelun seksityöntekijöiden oikeuksista tai kriminalisoinnin laajentamisesta kokonaan uusille urille, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo maailma.netille.

"Jos ei suostuta näkemään, että ihmiskauppa seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksiin ja prostituutio eivät ole yksi ja sama asia, ajaudutaan tilanteeseen, jossa kriminalisointi kohdistuu myös niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä ihmiskaupan kanssa tai joiden oikeuksia ei muuten loukata", Kauppinen toteaa.

Amnesty on korostanut julkisuudessa, että järjestöllä ei tällä hetkellä ole kantaa prostituutioon. Tästä huolimatta järjestössä käynnistyvän keskustelun pohjana toimiva luonnoksen herättämä arvostelu rikkoi uutiskynnyksen Suomessakin.

Kauppisen mukaan se, että jo pelkkä keskustelunavaus ja vaihtoehtojen esittäminen saa aikaan näin voimakkaita reaktioita kertoo, miten herkkä asia prostituutiopolitiikka on. Vahvojen mielipiteiden ja syytösten esittämisen sijaan julkisuudessa tarvittaisiinkin lisää analyyttisempaa keskustelua, hän lisää.

"Ihmisoikeuksien kannalta syntynyt myrsky on hämmästyttävä ja osoittaa, että asiasta on syytä keskustella. Jos ei joka ikisen ryhmän ihmisoikeuksista voida puhua ja pysähtyä tarkastelemaan niitä eri kulmilta, niin onko se silloin universaali käsite ylipäätään", hän kysyy.

Seksityöläisten oikeudet ihmisoikeudettyöpolitiikkaaktivismilaki Suomi Amnesty InternationalPro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.