Presidenttiä "pariksi pakaroita" kutsunut aktivisti sai syytteen Ugandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidenttiä "pariksi pakaroita" kutsunut aktivisti sai syytteen Ugandassa

Ugandalainen tutkija Stella Nyanzi sai syytteen kyberhäirinnästä käytettyään karkeaa kieltä presidentistä Facebookissa.

Uganda on asettanut syytteeseen tunnetun tutkijan ja aktivisti Stella Nyanzin kyberhäirinnästä. Tapaus on saanut paljon huomiota, sillä Nyanzi tunnetaan muun muassa suorasanaisista ja karkeista Facebook-kannanotoistaan, jota ei konservatiivisessa Ugandassa katsota hyvällä.

Nyanzi on muun muassa puolustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä kerännyt varoja koulutyttöjen terveyssiteisiin.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni ja tämän vaimo, koulutus- ja urheiluministerinä toimiva Janet Museveni lupasivat vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassaan, että maa ryhtyy jakamaan ilmaisia terveyssiteitä koulutytöille. Tytöt jäävät Ugandassa usein pois koulusta kuukautisten takia. Janet Museveni kuitenkin perui lupauksen helmikuussa sanoen, ettei hankintaan olekaan varaa.

Nyanzi on kritisoinut päätöstä kovin sanoin. Uutissivusto Humanospheren mukaan hän ei halunnut kutsua Musevenia enää arvonimellä "Mama Janet", vaan ihmetteli Facebookissa, minkälainen äiti tämä on ja viittasi siihen, että tämän aviomies löytää kyllä rahaa aseisiin, lahjuksiin ja ylimääräisiin ääniin.

Varsinainen syyte kuitenkin tuli Humanospheren sekä esimerkiksi BBC:n mukaan tammikuisesta Facebook-viestistä, jossa hän sanoi, että presidentti Museveni on vain "pari pakaroita".

"Ugandalaisten pitäisi olla järkyttyneitä siitä, että olemme sallineet näiden pakaroiden jatkavan maamme johtamista", hän kirjoitti Humanospheren mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Nyanzin viime perjantaina tapahtunutta pidätystä sekä syytettä. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman Human Rights Watchin mukaan se on jälleen yksi merkki siitä, että hallituksen kriitikot saavat tuta sen vihan.

Ugandassa valtio käy etenkin poliittisten toisinajattelijoiden kimppuun, ja myös esimerkiksi kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoitetaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään ja vainotaan. Presidentti Museveni on johtanut maata omavaltaisin ottein vuodesta 1986 asti, ja hän aloitti viime vuonna viidennen kautensa. Tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät sujuneet täysin avoimesti, ja jo ennen vaaleja etenkin oppositiota häirittiin.

"Nyanzin pidättäminen vain presidentin ja tämän vaimon kritisoinnista ei palvele mitään laillista tarkoitusta. Valtion pitäisi lopettaa resurssien tuhlaaminen hyödyttömiin ja poliittisesti motivoituihin syytteisiin, hylätä syytteet ja vapauttaa hänet", sanoi Amnesty Internationalin Itä-Afrikan johtaja Muthoni Wanyeki järjestön tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että viranomaisten pitää kestää kovempaa kritiikkiä kuin tavallisten ihmisten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia