Uutiset Egyptin tulevaisuus

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.
Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä
Egyptin tulevat presidentinvaalit ovat kaukana vapaista ja reiluista, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt. (Kuva: Sebastian Horndasch / CC BY 2.0)

Egyptissä valmistaudutaan presidentinvaaleihin, jotka eivät ihmisoikeusjärjestöjen mukaan täytä edes minimivaatimuksia vapaiden ja reilujen vaalien kannalta. Vaalit on määrä pitää 26.–28.3.

Käytännössä kaikki istuvaa presidenttiä Abdel Fattah al-Sisiä vastustavat ehdokkaat on saatu luopumaan ehdokkuudesta jo ennen varsinaisen kampanjoinnin alkamista.

Kaksi mahdollista ehdokasta on viime kuukausien aikana pidätetty ja kolmas asetettiin kotiarestiin, kunnes tämä vetäytyi itse. Kaksi muuta tärkeää mahdollista ehdokasta luopui pelistä sanoen syyksi sortavan ilmapiirin, huolet kannattajiensa turvallisuudesta ja hallituksen manipuloinnin, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt aiemmin helmikuussa.

Ainoa ehdokas nyt on Mussa Mustafa Mussa, joka suostuteltiin peliin mukaan. Hän johtaa hallitusta tukevaa Al-Ghad-puoluetta ja kampanjoi aiemmin al-Sisin puolesta, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Helmikuun puolivälissä pidätettiin myös vuoden 2012 vaaleissa ehdolla ollut Abd al-Moniem Abu al-Fotouh, joka edustaa Vahva Egypti -oppositiopuoluetta. Pidätyksen jälkeen al-Fotouh ja 15 hänen puoluetoveriaan asetettiin ilman kunnollista tutkintaa terrorismilistalle muun muassa epäillyistä yhteyksistä Muslimiveljeskuntaan, HRW kertoi eilen.

”Pidätys alleviivaa hallituksen viestiä, jonka mukaan presidentti al-Sisin kritisointi vaalien alla on kiellettyä. Vaalien pitäisi kannustaa poliittiseen keskusteluun ja heijastaa kansan tahtoa, mutta al-Sisin hallitus haluaa varmistaa kovaotteisella sorrolla, että näin ei käy Egyptissä”, sanoo järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson.

Vapaiden vaalien järjestämistä Egyptissä vaikeuttaa järjestöjen mukaan myös se, että mielenosoituksiin pitää pyytää erillinen lupa, ja eniten lupia ovat saaneet al-Sisin kannattajat. Median toimintaa ja sananvapautta rajoitetaan. Kun oppositio alkoi kerätä nimilistaa vaalien boikotoimiseksi, al-Sisi varoitti näitä uhkaamasta ”maan vakautta ja turvallisuutta”.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Al-Sisi voitti vaalit seuraavana vuonna, ja hänen valtansa alla otteet ovat tiukentuneet. Maassa on tuhansia poliittisia vankeja, sillä hallituksen kriitikkoja, toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja pidätetään säännöllisesti. Viime vuonna maa sääti tiukan järjestölain, joka kontrolloi käytännössä kaikkea järjestöjen toimintaa.

Egyptin tulevaisuus politiikkademokratiahallinto Egypti

Lue myös

Mielenosoittajia panssarivaunun ympärillä

Egyptin johto kurittaa niin oppositiota kuin jalkapallofanejakin – ”tässä ei ole enää mitään järkeä”

Egyptin johto käy yhä kovemmin ottein vastustajinaan pitämiensä ihmisten kimppuun. Toukokuussa pidätykset vain yltyivät. ”He haluavat rangaista jokaista, joka oli mukana vallankumouksessa”, sanoo naisaktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Azza Soliman.
Sateenkaarilippu

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.
Egyptin lippuja kiinnitettynä moottoripyörään.

Egyptin presidentti hyväksyi kritisoidun järjestölain – ”katastrofaalinen isku”

Egyptin uuden lain mukaan kansalaisjärjestöt eivät saa vaihtaa edes päämajaansa ilmoittamatta siitä viranomaisille. Käytännössä laki kontrolloi lähes kaikkea järjestöjen toimintaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.