Pienlainalla parempaan elintasoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pienlainalla parempaan elintasoon

Pienlainoja käsittelevissä tutkimuksissa on todettu, että lainoja ottaneet perheet ovat panostaneet muun muassa parempaan ruokaan, terveydenhuoltoon, lasten koulutukseen ja elinkeinotoiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi lähes puolella bangladeshilaisen Grameen-pankin asiakkailla tulot olivat nousseet yli köyhyysrajan.

YK:n mukaan pienrahoitusohjelmissa mukana olevat ovat taloudellisesti vahvemmilla kuin muut ja niiden avulla voidaan pitkällä tähtäimellä auttaa ihmisiä pois köyhyydestä. Erityisesti kehitysmaiden naiset pystyvät taloudellisen tilanteensa parantuessa kohentamaan asemaansa perheessä ja yhteisössä.

Monissa tutkimuksissa, joita ovat tehneet muun muassa YK, Kansainvälinen kehitystutkimuskeskus Global Development Research Center ja Grameen-pankki, on seurattu kuinka ihmiset käyttävät lisääntyneitä tulojaan. Lähestulkoon poikkeuksetta perheet panostavat parempaan ruokaan, terveydenhoitoon, lasten koulutukseen, parempaan asumiseen ja elinkeinon edelleen kehittämiseen. Varsinkin naiset käyttävät lisääntyneitä tulojaan perheidensä hyväksi.

YK:n pääomakehitysrahaston UNCDF:n tutkimuksissa on selvinnyt, että pienrahoituksen, muun muassa lainojen ja vakuutusten avulla köyhien ja pienituloisten on helpompi huolehtia perustarpeistaan ja suojautua riskeiltä. YK:n kehitysohjelman UNDP:n Inhimillisen kehityksen raportin (Human Development Report 2003) mukaan pienrahoitusohjelmissa mukana olleista viisi prosenttia joka vuosi pystyi nostamaan perheensä köyhyysrajan yläpuolelle.

Köyhyys jää taakse Bangladeshilaisella Grameen-pankilla oli vuonna 2005 viisi miljoonaa lainansaajaa, joista yli 48 prosentin tulot olivat nousseet yli köyhyysrajan. Vain neljä prosenttia niistä köyhistä, jotka eivät olleet mukana minkäänlaisessa rahoitusohjelmassa, pystyi nostamaan tulotasoaan yhtä paljon. Indonesiassa tehdyn tutkimuksen mukaan pienlainoja saaneiden kotitalouksien tulot nousivat vuodessa lähes 13 prosenttia – vertailuryhmässä ansiotaso nousi kolme prosenttia.

Muuallakin tehdyt tutkimukset antavat samanlaisia tuloksia. Esimerkiksi Boliviassa pienlainan saaneiden asiakkaiden tulotaso kaksinkertaistui kahden vuoden aikana. Intiassa erään pienlainaohjelman asiakkaista hieman pidemmän ajan tarkastelussa kolmella neljästä tulot nousivat selvästi ja puolet ylitti Intian köyhyysrajan.

Pienlainojen ja -rahoituksen menestys köyhyyden vähentämisessä ei ole vain halpojen lainojen ansiota. Suuri merkitys on rahoitukseen liitetyillä koulutusohjelmilla, joiden tarkoituksena on syrjäytyneiden ja kouluttamattomien köyhien voimavaraistaminen ja rohkaiseminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia