Pettymys vallankumoukseen valtaa alaa Tunisiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pettymys vallankumoukseen valtaa alaa Tunisiassa

Tunisiaa on pidetty onnistuneena esimerkkinä arabikeväästä, mutta alun optimismi on vaihtumassa turhautumiseen, kertovat Suomessa vierailleet tunisialaiset.

Tunisiaa on pidetty onnistuneimpana esimerkkinä arabikeväästä, mutta alun suuret odotukset ovat vaihtumassa turhautumiseen.

"Optimismia on pakko maltillistaa. Demokratisoituminen ei välttämättä epäonnistu, mutta vallankumouksen lopputulos on nyt avoimempi kuin aiemmin ajateltiin", toteaa tunisialainen politiikan asiantuntija Ahmed Driss.

Tunisialaiset onnistuivat tammikuussa 2011 syrjäyttämään lähes 25 vuotta hallinneen Zine el-Abidine Ben Alin verettömässä vallankumouksessa. Maassa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit samana vuonna, mutta viime aikoina hyvä kehitys on hidastunut.

Maassa on murhattu tänä vuonna kaksi oppositiopoliitikkoa ja tehty yksi itsemurhaisku. Rajut protestit ja vaatimukset hallituksen erosta ovat pahentuneet, vaaleja on lykätty ja myös toimittajien ja toisinajattelijoiden pidätykset ovat kiihtyneet.

Drissin mukaan Tunisian ongelma on, että poliitikot ovat vallankumouksen jälkeen keskittyneet liikaa korkeamman tason ongelmiin. Sen sijaan työttömyyden ja köyhyyden piinaamat tavalliset kansalaiset on unohdettu.

"Myöskään vanhan vallan rakenteita ei ole purettu. Monet Ben Alin kauden korruptoituneet bisnesmiehet ovat löytäneet paikkansa nykyjärjestelmässä. Se turhauttaa niitä, jotka kokevat jääneensä pois nykyinstituutioista", hän huomauttaa.

Nuoret turhautuneita

Driss johtaa Tunisiassa nuorten politiikkakoulua, joka antaa aloitteleville poliitikoille opetusta esimerkiksi monipuoluedemokratiassa toimimisesta. Koulu saa tukea muun muassa suomalaiselta Demo ry:ltä, jonka taustalla ovat suomalaiset eduskuntapuolueet.

Koulusta juuri valmistunut, keskustapuolueen riveihin kuuluva Amel Belkhiria ei ollut ennen vallankumousta kiinnostunut politiikasta.

"Järjestelmä oli suljettu eivätkä ihmiset puhuneet tai ajatelleet politiikkaa. Vallankumouksen jälkeen aloin etsiä tapoja vaikuttaa."

Tunisian kansannousua on pidetty nimenomaan nuorten aikaansaamana, mutta vallan kahvaan heitä ei ole päästetty. Moni uskoi Belkhirian mukaan kaiken olevan mahdollista vallankumouksen jälkeen, mutta nyt nuoret alkavat menettää uskoaan.

Belkhirian mukaan tunisialaiset ovat huolissaan myös väkivallasta. Hän kuitenkin pelkää, että turvallisuusongelmia käytetään maassa tekosyynä antaa poliisille lisää valtaa.

"Kansannousu oli myös poliisia vastaan, mutta nyt vaaditaan poliisia takaisin kaduille. En halua Ben Alin poliiseja eri asuissa harjoittamaan samaa terroria kuin aiemmin."

Ahmed Driss ja Amel Belkhiria vierailivat muiden Tunisian politiikkakoululaisten kanssa Suomessa viime viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia