Uutiset

Perustulokokeilusta positiivisia kokemuksia Intian kylissä

Perustulo toimii erityisesti marginalisoitujen ryhmien kohdalla, mutta lisää taloudellista tuotteliaisuutta yleisemminkin, arvioi kokeilut toteuttaneen ammattiliiton tutkija.

Perustulo ei merkitse pelkästään hyvinvoinnin tuottamista ja köyhyyden vähentämistä, vaan myös taloudellista kasvua, toteaa Suomessa vieraillut Intian perustulokokeiluja luotsanneen naisten ammattiliitto SEWA:n tutkimusjohtaja Sarath Davala.

Davala esitteli tuloksia SEWA:n kolme vuotta kestäneestä perustulokokeilusta Kansainvälisen Solidaarisuustyö ry:n tällä viikolla Helsingissä järjestämässä kansainvälisessä perustuloseminaarissa.

Intiassa lisääntyvään epämuodolliseen työhön keskittynyt ammattiliitto näkee perustulon merkityksen tulojen mahdollistamisessa muun muassa naisille, lapsille, vammaisille ja vanhuksille, joiden tekemää työtä ei kulttuurisista syistä pidetä palkkatyönä.

"Kokeilun perusteella voimme sanoa, että perustulo voi olla tehokas työkalu köyhyyden vähentämisessä ja että se voi olla keino tuottaa taloudellista kansalaisuutta marginalisoidulle, palkattomalle, alipalkatulle ja näkymättömälle työvoimalle", Davala toteaa.

SEWA:n ja YK-järjestöjen kannustuksella Intiassa tehtiin 2010-luvulla perustulokokeiluja Delhin köyhässä kaupunginosassa ja kahdessa kyläyhteisöissä Madhya Pradeshin osavaltiossa Keski-Intiassa. Jälkimmäisistä suuremmassa perustulon piirissä oli lähes 6 000 intialaista kahdeksassa kylässä. Pienemmässä kokeilussa perustuloa vastaanotti yli 750 alkuperäisväestöön kuuluvaa henkilöä yhdessä kylässä.

Davala toteaa tutkimuksen osoittaneen 300 rupian eli noin 2,80 euron kuukausittaisen perustulon aikaansaaneen huomattavia parannuksia useilla eri elämänalueilla, kuten ruokavaliossa, terveydessä, asumisessa ja koulunkäynnissä. Perustulo myös lisäsi vastaanottajien itsenäisyyttä mahdollistamalla velanmaksua ja vähentämällä riippuvuutta rahanlainaajista.

Taloudellinen piristysruiske

Erityisesti heimokylissä, joissa rahaa on kierrossa vähän ja vaihtokauppa yleistä, perustulo lisäsi taloudellista aktiivisuutta, käy ilmi SEWA:n tutkimuksesta. Esimerkkeinä lisääntyneestä toimeliaisuudesta Dalava mainitsee siirtymän palkkatyöstä kohti itsenäistä työskentelyä pelloilla sekä kalastajien perustaman kalastusosuuskunnan. Lisääntyneen rahan myötä kylään myös perustettiin kaksi uutta kauppaa ja kyläläiset sopivat yhteisistä lahjoituksista juhlia järjestävien kotitalouksien hyväksi.

Davalan huomauttaa, että vaikka 300 rupiaa on hyvin pieni summa, sillä voi olla merkittävä vaikutus siinä vaiheessa, kun vastaanottajaperhe on harkitsemassa huomattavia taloudellisia investointeja.

"Perustulo antaa viimeisen sysäyksen sille, että ihminen siirtää lapsensa huonosta koulusta hyvään kouluun, ryhtyy ottamaan lääkkeitä säännöllisesti tai alkaa viljellä omaa peltoaan", Davala sanoo.

SEWA:n kolme vuotta kestäneen perustulokokeilun raportti julkaistaan myöhemmin keväällä.

Intian kehitys alkuperäiskansatkehitysköyhyystyötalous Intia Kansainvälinen solidaarisuustyö ry

Lue myös

ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Rakennustyömaa  Intian Kašmirissa

Maatalousmaa jää kaupungistumisen alle Intian Kašmirissa

Maataloudella on ollut keskeinen asema Intian Kašmirissa, mutta viime vuosina alueelle kohoavat betonirakennelmat ovat vieneet tuhansia hehtaareja maata.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.