Perustulo pelastaa Namibiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perustulo pelastaa Namibiassa

Menestyksekäs perustulokokeilu muutti namibialaisen yksinhuoltajan Bertha Hamasesin elämän. 

"Maamme presidentti väittää, että ihmiset lopettavat työnteon, jos heille aletaan maksaa perustuloa. Minä en ollut töissä ennen kokeilua, mutta nyt minulla on työpaikka", namibialainen yksinhuoltaja Bertha Hamases, 32, sanoo.

Hän asuu neljän 9-16-vuotiaan lapsensa kanssa Otjiveron taajamassa reilun sadan kilometrin päässä pääkaupungista Windhoekista.

Joukko kansalaisjärjestöjä aloitti köyhässä Otjiverossa muutama vuosi sitten kokeilun, jossa kaikille alle 60-vuotiaille asukkaille maksettiin kuukausittain sadan Namibian dollarin (noin 10 euron) tuki. Avunsaajia oli tuhatkunta.

Työttömien hökkelikylä

Hamases päätyi Otjiveroon kahdeksan vuotta sitten samasta syystä kuin moni muukin: menetettyään työnsä lähistön maatilalla.

Otjiverossa harvalla oli työtä. Prostituutio, alkoholismi ja väkivalta rehottivat kurjuuden keskellä.

"Raha ei riittänyt koulumaksuihin, eikä lasten opiskelu sujunut nälkäisenä", Hamases muistelee.

Perhe majaili yhden huoneen peltihökkelissä, ja äiti matkusti kerran kuussa Windhoekiin "kerjäämään sukulaisilta ruokarahaa."

Raha muutti kaiken

Hamases pääsi tuen avulla uuden elämän alkuun. Vuonna 2008 alkaneessa kokeilussa hänen viisihenkiselle perheelleen lankesi 50 euron kuukausituki.

"Säästin rahaa ja matkustin Windhoekiin, missä laitoin lehteen työpaikanhakuilmoituksen. Sain kotiapulaisen paikan kahdessa päivässä", Hamases kertoo.

Hän saa palkkaa sata euroa kuussa plus ilmaisen asunnon ja ruoan. Otjiveroon hän matkustaa kahdesti kuussa, mutta nauttii silti edelleen tukea, joka laski kahden vuoden kokeilun jälkeen kahdeksaan euroon.

"Palkan ja tuen avulla pystyn maksaman lasten koulumaksut ja -puvut. Vanhin opiskelee Windhoekissa, ja muut käyvät sisäoppilaitosta Witvielissä Otjiveron lähellä", Hamases selittää.

Koko kylä koheni

Hamases iloitsee lastensa parantuneesta koulumenestyksestä ja kyvystään maksaa myös käynnit terveysklinikalla.

"Olen laajentanut hökkelimme kolmen huoneen taloksi, ja jos Luoja suo, avaan pian vanhuksia ja orpoja palvelevan soppakeittiön", hän kertoo.

Perustulo on kohentanut tuntuvasti eloa Otjiverossa.

"Lapset käyvät koulua. Ihmiset pystyvät ostamaan ruokaa ja jopa television tai hellan. Taloja on laajennettu, ja pikkukauppoja on tullut lisää."

Hamasesin mukaan nälästä vapautuminen on innostanut asukkaat pitämään paikat siisteinä.

Hän toivoo, että perustulo ulotettaisiin koko Namibiaan, jotta "muutkin saisivat maistaa samaa kuin me".

Vaikuttavia tuloksia

"Aliravitsemus väheni 42:sta 10 prosenttiin. Työttömyys laski neljänneksen, ja rikollisuus puolittui. Lapset pysyvät koulussa, ja itsensä työllistäneiden määrä kolminkertaistui", luterilainen piispa Zephania Kameeta listaa perustulokokeilun tuloksia Namibian Otjiverossa.

Hän johtaa puhetta hanketta pyörittävässä kansalaisjärjestöjen BIG-koalitiossa. Kaksivuotinen pilottihanke Otjiverossa päättyi vuoden 2009 lopussa, mutta tukea saaneille maksetaan hieman alennettua avustusta ainakin kuluvan vuoden loppuun.

Järjestöt haluavat innostaa Namibian valtiota toteuttamaan perustulon, joka haukkaisi alle kuusi prosenttia budjetista 2,2 miljoonan asukkaan maassa. Hallitus suhtautuu kuitenkin penseästi, vaikka Namibian tuloerot ovat maailman huippua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia