Uutiset Lasten oikeudet

Pelastakaa Lapset: Sota-alueilla elää enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin

Piittaamattomuus sodan säännöistä on yhä yleisempää ja lapsiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa, varoitetaan uudessa raportissa.
Tyttö lukemassa kirjaa
10-vuotias Alyne (nimi muutetu) joutui pakenemaan konfliktia Kongon demokraattisen tasavallan Kasain alueella. Taistelijat polttivat hänen koulunsa, mutta nyt hän pystyy jälleen opiskelemaan. (Kuva: Mike Sunderland / Save The Children)

Lapsia pitää suojella paremmin konflikteilta, vaatii Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan lapsiin kohdistetaan konflikteissa yhä enemmän väkivaltaa ja piittaamattomuus sodan säännöistä on yleistynyt.

Väkivalta on silmitöntä ja umpimähkäistä esimerkiksi Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa. Taisteluja käydään yhä yleisemmin tiheään asutuilla alueilla ja niillä käytetään aseita, jotka osuvat usein umpimähkään lapsiin, järjestö kertoo.

”Lapsiin kohdistetaan yhä laajamittaisemmin täysin häikäilemätöntä väkivaltaa. Sen lisäksi, että lapsia värvätään sotilaiksi, heitä pakotetaan toimimaan esimerkiksi itsemurhapommittajina. Sotivat osapuolet pommittavat kouluja ja sairaaloita laajamittaisemmin kuin vuosikymmeniin. Usein kyse on vakavista ja räikeistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja tiedotteessa.

Raportin mukaan konflikteista kärsivillä alueilla elää vähintään 357 miljoonaa lasta. Määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tapettujen tai vammautuneiden lasten lukumäärä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010. Lisäksi lapsia rekrytoidaan sotilaiksi ja he joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Konfliktialueella asuminen johtaa myös traumaperäiseen stressiin, joka on erityisen haitallista lapsille.

Vaarallisimpia maita lapsille olivat raportin mukaan vuonna 2016 Syyria, Afganistan ja Somalia. Lähi-idässä asuvista lapsista kaksi viidestä elää konfliktin vaikutusalueella. Afrikassa joka viides lapsi kärsii konfliktien seurauksista.

Pelastakaa Lapset julkisti raporttinsa huomenna alkavan Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin alla. Se kerää allekirjoituksia vetoomukseen, jossa vaaditaan maailman johtajia suojelemaan lapsia ja asettamaan lapsiin kohdistuneisiin sotarikoksiin syyllistyvät vastuuseen.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonfliktikonfliktinratkaisu Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.