Pelastakaa Lapset: Gazan lapset ”mielenterveyskriisin partaalla” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Gazan lapset ”mielenterveyskriisin partaalla”

95 prosenttia järjestön haastattelemista gazalaislapsista kertoi vakavista psyykkisistä oireista.

Lapsia pommitetun talon edustalla

Sota aiheuttaa ahdistusta Gazan lapsille. Kuvassa lapsia pommitetun talon edessä vuonna 2014. Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Israelin saartaman Gazan lapsista lähes kaikki kärsivät vakavista psyykkisistä oireista, sanoo alueella toimiva Pelastakaa Lapset -järjestö. Se on haastatellut alueella 150:tä lasta ja 150:tä huoltajaa.

95 prosenttia lapsista kertoi masentuneisuuden tunteista, yliaktiivisuudesta ja aggressiivisuudesta sekä lisääntyneestä yksinolon tarpeesta. Yhdistelmä viittaa vakavaan psykologiseen stressiin, järjestö kertoo. Myös lasten huoltajat kertoivat tunnistaneensa samat oireet.

Haastattelut tehtiin ennen Gazan viimeaikaisia mielenosoituksia, joissa Israelin armeija on tappanut yli sata ihmistä kuuden viikon akana. Kuolleista yli kymmenen on lapsia. Ainakin 11 000 aikuista ja yli tuhat lasta on loukkaantunut. Protestien on määrä jatkua kesäkuun 5. päivään asti. Mielenosoituksissa on vaadittu palestiinalaisille paluuoikeutta vanhoille alueilleen ja muisteltu lisäksi kuuden päivän sotaa, jolloin Israelin miehitys alkoi.

Pelastakaa Lasten Lähi-idän vanhemman mielenterveysneuvonantajan, tohtori Marcia Brophyn mukaan on vielä liian aikaista arvioida viime viikkojen väkivallan vaikutuksia lapsiin. Moni on kokenut perheenjäsenen kuoleman tai loukkaantumisen.

”Tiedämme, että perheen tarjoaman turvan menetys on yksi keskeisistä mielenterveysongelmien aiheuttajista konflikteista kärsivien lasten keskuudessa. Kokonainen lasten sukupolvi Gazassa tasapainottelee veitsenterällä. Uusi vastoinkäyminen voi aiheuttaa tuhoisat, elämänmittaiset seuraukset”, hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Israel on saartanut Gazaa vuodesta yli kymmenen vuotta ja valvoo lähes kaikkea liikennettä sisään ja ulos. Alue on vakavassa humanitaarisessa kriisissä. Viime vuosina siellä on käyty kolme sotaa.

Selvityksen mukaan lasten suurimpia stressin aiheuttajia ovatkin konflikti, pelko pommeista ja jatkuva turvattomuus. Noin kaksi kolmasosaa kertoi nukkumisvaikeuksista ja melkein yhtä moni painajaisista.

”Minulla on paljon kamalia painajaisia. Pelkään jatkuvasti, että minuun osuu pommi, että minua kohti tulitetaan tai että loukkaannun tai kuolen”, kertoi 15-vuotias Samar (nimi muutettu).

Yli puolet gazalaisista kärsii köyhyydestä. Yli 90 prosentilla ei ole puhdasta juomavettä ja sähköä riittää vain muutamiksi tunneiksi päivässä.

YK:n turvallisuusneuvosto on yrittänyt useita kertoja tuomita viime aikojen väkivallan. Viime perjantaina neuvosto äänesti palestiinalaisten suojelusta, mutta Yhdysvallat kaatoi äänestyksen veto-oikeudellaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia