Pelastaako armeija El Salvadorin nuoret? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastaako armeija El Salvadorin nuoret?

El Salvadorin hallitus suunnittelee suojelevansa nuoria rikollisjärjestöiltä lähettämällä heidät armeijaan.

El Salvadorin vasemmistohallitus kaavailee 16-18-vuotiaiden nuorten pelastamista rikollisjärjestöjen kynsistä lähettämällä heidät armeijaan. Ihmisoikeusjärjestöt oudoksuvat ajatusta.

Presidentti Mauricio Funesin hallitus aikoo laittaa noin 5 000 riskiryhmän nuorta puoleksi vuodeksi harjoittamaan kuntoaan ja oppimaan sotilaskuria, mutta ilman aseita. Nuorille maksettaisiin noin 170 euroa kuussa, ja heitä varten perustettaisiin erityisiä armeijan hoitamia "kansalaiskoulutuskeskuksia".

"Nuoret vain koulutettaisiin rikollisjärjestöjen käyttöön, koska kurssin jälkeen heitä odottaisi sama köyhyys ja näköalattomuus kuin ennenkin", El Salvadorin yliopiston ihmisoikeusinstituutin johtaja Benjamin Cuéllar arvostelee.

Tilastojen mukaan El Salvadorin 5,7-miljoonaisesta väestöstä 37 prosenttia elää köyhyydessä.

Yliopistolla ehdotetaan, että armeijan sijasta nuorille järjestettäisiin ammatillista ja yleissivistävää koulutusta yhdistettynä mahdollisuuksiin harrastaa urheilua.

El Salvador on maailman väkivaltaisimpia maita. Mara-nimellä tunnettuihin rikollisjengeihin arvioidaan kuuluvan jopa 40 000 jäsentä.

Vuosien 1980-1992 sisällissodan aikana armeija värväsi nuoria varsinkin maaseudun köyhistä perheistä, mutta ylempien luokkien vesat jätettiin rauhaan. Perustuslain säätämää pakollista asepalvelusta ei ole sodan jälkeen sovellettu käytäntöön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia